Dla czego drożdże wykorzystuje się do produkcji wina

Dla czego drożdże wykorzystuje się do produkcji wina
Odpowiedź

Podczas fermentacji alkoholowej (rozkładanie węglowodanów przez drożdże) wydziela się etanol (alkohol etylowy) C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2

 wykorzystuje sie do prod. wina drożdze bo mają zdolnosc  do  przeprowadzenia fermentacji alkoholowej , mają  zdolnosc do  wytwarzania duzej zawartosci alkoholu  w winie , przez co nadają mu trwałośc , klarownosc i aromatycznosc  , drożdze tez nie wytwarzaja szkodliwych substancji dla ludzi

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Biotechnologia

BIOTECHNOLOGIA I BIZNES. CO MOŻESZ ROBIĆ BĘDĄC BIOTECHNOLOGIEM.
Biotechnologia jest obecnie jedną z najprężniej rozwijających się dziedzin nauki prawdopodobnie również dlatego , że oprócz badań podstawowych ma niesamowicie dużo za...