1. Cytologia komórki roślinnej i zwierzęcej. + (rysunki, porównanie, podział na struktury żywe i martwe) 2.Budowa i rodzaje owoców i nasion. + (rysunki, podaj przykłady u jakich roślin to występuje)

1. Cytologia komórki roślinnej i zwierzęcej. + (rysunki, porównanie, podział na struktury żywe i martwe) 2.Budowa i rodzaje owoców i nasion. + (rysunki, podaj przykłady u jakich roślin to występuje)
Odpowiedź

  Porównianie: Komórka roślinna 1. Celulozowa ściana komórkowa 2. Plastydy 3. Duża centralnie położona wakuola 4. Brak lizosomów 5. Brak rzęsek 6. Jądro 7. Jąderko 8. Mitochondrium 9. Aparat Golgiego 10. Reticulum endoplazmatyczne 11. Cytoplazma 12. Błona komórkowa Komórka zwierzęca 1. Brak ściany komórkowej 2. Brak plastydów 3. Drobne małe wodniczki 4. Lizosomy 5. Rzęski i wici jako aparat ruchu komórek 6. Jądro 7. Jąderko 8. Mitochondrium 9. Aparat Golgiego 10. Reticulum endoplazmatyczne 11. Cytoplazma 12. Błona komórkowa Komórka roślinna: Starsze komórki budujące rośliny wyższe mogą być martwe lub pozostawać żywe. Martwe komórki odgrywają istotną rolę w budowie niektórych tkanek, np. w drewnie wtórnym lub korku. Ich elementem funkcjonującym pozostaje ściana komórkowa, po której wykształceniu komórki te obumierają. Składniki budujące komórkę możemy podzielić na plazmatyczne (żywe) i nie plazmatyczne (martwe) Do żywych organelli należą: błona komórkowa, jądro kom., cytoplazma, mitochondria, plastydy, rybosomy, reticulum endoplazmatyczne oraz aparaty Golgiego, lizosomy, plazmodesmy. Do martwych części komórki należą wakuola i ściana komórkowa.   Ze zwierzęcą niewiem za bardzo, z tego co czytałam to nie wynika żeby jakieś były martwe struktury, chyba że poszczególne fragmenty jakiejś struktury żywej. 2. Rodzaje owoców: 1. Owoce pojedyncze: a) owoce suche (owocnia zdrewniała): pękające : * mieszek (kaczyniec) * strąk (motylkowe) * łuszczyna (rzepak) * torebka (mak, len) niepękające: * rozłupka (marchew) * orzeszek (konopie) * orzech (dąb) * ziarniak (zboża) * skrzydlak (klon) * niełupka (słonecznik) b) owoce mięsiste (owocnia soczysta): jabłkowate szupinkowe (jabłko) jagody (cytryna, ogórek, pomidor, dynia) pestkowce (wiśnia, śliwa). 2. Owoce zbiorowe: wieloorzeszkowiec (truskawka) wielopestkowiec (malina). 3. Owocostany: owocostan orzeszkowy (morwa) owocostan pestkowca (figa) jagodostan (aloes). Rodzaje nasion: bielmowe – tkankę odżywczą stanowi silnie rozbudowane bielmo wtórne, a u nagozalążkowych bielmo pierwotne; zarodek jest niewielki, np. nasiona maku, tytoniu, lnu, zbóż; bezbielmowe – bielmo zostaje zużyte podczas rozwoju nasienia, a substancje zapasowe gromadzone są bezpośrednio w silnie rozwiniętych liścieniach, np. motylkowate, kasztanowiec, orzech włoski, fasola, groch, ogórek, dynia; obielmowe – tkankę odżywczą stanowi obielmo (perysperm) powstające z ośrodka zalążka, np. goździkowate. Dołączam jakiś mini schemat (bo ja nie umiem rysować)    

Dodaj swoją odpowiedź