KOBALT 1) występowanie: ponad 98% tego pierwiastka rozmieszczone jest w kośćcu 2) rola: aż 10 % kobaltu znajdującego się w organizmie jest składnikiem witraminy B12 i uwalniany podczas przemian metabolicznych. Pozostała ilość tego składnika mineralnego pełni istotną funkcję w procesie powstawania enzymów, czerwonych krwinek (erytropezie), a takze w przemianie materii. 3) źródła: najlepszymi źródłami kobaltu w codziennej diecie są: cebula, fasola, kapusta, pełnoziarniste pieczywo, wątróbka. Ponadto pozostałe warzywa i pełnoziarniste produkty zbożowe również są źródłem tego pierwiastka. 4) dzienna norma spożycia: dokładna ilość kobaltu jaką poszczególne grupy ludzi powinni spożyć w ciągu dnia nie została dokładnie określona. Najczęściej podaje się zalecenia dla witaminy B12, w skład której wchodzi ten pierwiastek. Określono, że dieta przeciętnie odżywiającej się osoby dostarcza dziennie od 5 do 10 mikrogramów kobaltu. 5) objawy niedoboru: niedokrwistość, dezorientacja, zmienność nastrojów, pobudzenie, zaburzenia widzenia, halucynacje. MOLIBDEN 1) występowanie: w największych ilościach występuje w zębach, kościach, wątrobie i nerkach. 2) rola: wchodzi w skład kilku enzymów - oksydaz, między innymi za ten odpowiedzialny za wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Bierze też udział w odtruwaniu oraganizmu, zapobiega powstaniu u hamuje rozwój nowotworów. Ma działanie zapobiegające powstaniu trądziku, chorób wirusowych i bakteryjnych. Jest obecny w przemianach kwasu moczowego. 3) źródła: pełnie ziarna, naturalny ryż, mleko, sery, zielone warzywa liściaste, jarzyny, mięso, podroby, nasiona roślin strączkowych, kasza gryczana 4) dzienna norma spożycia: w ciągu doby nasz orgaznizm potrzebuje około 0,15-0,5 miligrama molibdenu. 5) objawy niedoboru: wczesne starzenie się, impotencja, częste próchnice, zaburzenia libido, problemy ze wzrokiem, choroby skóry, wypadanie włosów, senność. SELEN 1) występowanie: wchodzi w skład peroksydazy glutationu, działającej jako czynnik antyoksydacyjny, zaliczany do grupy tzw. zmiataczy wolnych rodników. Lokując się w miejscu aktywnym enzymu, który odpowiedzialny jest m.in. za usuwanie z prganizmu nadtlenku wodoru oraz nadtlenków organicznych powstających w procesie peroksydacji lipidów, selen spełnia rolę ochronną dla krwinek czerwonych, w szczególności dla hemoglobiny. 2) rola: w organizmie człowieka selen spełnia bardzo pożyteczną funkcję przeciwutleniacza, ograniczajacego szkodliwe procesy peroksydacji lipidów, DNA i RNA, chroni komórki przed deformacją i uszkodzeniami genetycznymi. 3) źródła: drożdże piwowarskie, produkty pełnoziarniste, ryż naturalny, grzyby, szparagi, czosnek, ser żółty, jaja, wątróbka, ryby, skorupiaki. 4) dzienna norma spożycia: przy racjonalnym odżywianiu dzienna dawka selenu zawarta jest między 50 i 100 µg. Nie należy przekraczać dziennej dawki 100 µg. 5) objawy niedoboru: oznaki starzenia się, zaburzenia widzenia, otępiałość umysłowa, podatność na zakażenia, zaburzenia czynności serca, dolegliwości stawów i mięśni, bladość skóry, łamliwość paznokci. CHROM 1) występowanie: Organizm gromadzi najwięcej chromu w niemowlęctwie 2) rola: pomaga insulinie transportować do komórek zawartą w krwi glukozę, gdzie ulega ona spaleniu i w ten sposób organizmowi zostaje dostarczona energia. 3) źródła: drożdże piwne, kurze wątróbki, drób, ryby, owoce morza, pieczywo pełnoziarniste, suszone śliwki, orzechy, kiełki pszenicy, zielony groszek, jabłka, jajka. 4) dzienna norma spożycia: codziennie potrzebujemy zaledwie 89 milionowych części grama, co oznacza, że na miliard cząsteczek krwi przypada zaledwie 20 jonów chromu. Tej mikroskopijnej dawki wystarcza całkowicie dla wszystkich komórek. 5) objawy niedoboru: brak wewnątrznej energii oraz odporności nerwowej, szybkie męczenie, drażliwość i niepokój, łatwe wpadanie w stany depresyjne, napady nudności, bóle głowy, napady stanów lękowych, odczuwanie silnego pociagu do słodyczy i alkoholu. KRZEM 1) występowanie: przede wszystkim w tkance łącznej, z której zbudowane są ścięgna, błony śluzowe, ściany naczyń krwionośnych, zastawki serca, skóra, układ kostno-stawowy. 2) rola: krzem usuwa z komórek substancje toksyczne, korzystnie wpływa na naczynia włosowate, uszczelniając je, zwiększa wytrzymałość tkanki kostnej, wzmacnia zdolność obronną organizmu przeciw zakazeniom, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się. Usuwa podrażnienia i stany zapalne skóry, poprawiając jej ogólny wygląd i zapobiegając wiotczeniu, ogranicza wypadanie włosów, przyspiesza ich wzrost, wzmacnia paznokcie,. Jest on również używane do budowy ścian komórkowych niektórych organizmów oraz stanowi centrum reaktywności kilkunastu enzymów, odpowiedzialnych za "przerób" krzemionki okrzemek i niektórych skorupiaków. 3) źródła: łuski ziarna zbóż, skórki owoców (jabłka, gruszki, agrest, winogrona), czosnek, szczypiorek, mleczko pszczele, woda źródlana, chleb razowy, płatki owsiane, otręby pszenne, skrzyp, pokrzywa, podbiał, rdest ptasi. 4) dzienna norma spożycia: organizm ludzki potrzebuje 20-30 mg krzemu dziennie. 5) objawy niedoboru: przyspieszenie starzenia się skóry, zwiększona łamliwość paznokci, spotęgowane wypadnie włosów, osłabienie odporności organizmu, kruchość kości (bardziej wrażliwe na urazy), konsekwencją tego ostatniego może być rozwój osteoporozy. THE END :D
podaj gdzie występuje, jaką odgrywa rolę w organiźmie, jakie są źródła, jaka jest dzienna norma spożycia oraz jakie są obiawy niedoboru:
a) kobaltu b) molibdemu c) selemu d) chromu e) krzemu
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź