1. tak ponieważ moim zdaniem ten ekosystem jest samowystarczalny bo dla wszystkich zwierząt starczy pożywienie. 2. Drapieżnikiem jest biedronka siedmiokropka 3. Spasanie: zjawisko silnego przygryzienia przez zwierzęta runi na skutek zachwiania równowagi między potrzebami Detrusowy: . łańcuch pokarmowy, w którym pierwszym ogniwem są detrytusofagi - organizmy żywiące się martwą materią organiczną ( np . szczątki) liczę na naj :)
1. Opisany system jest samowystarczalny. Wszystkie organizmy funkcjonujące w tym ekosystemie mają dogodne warunki do wzrostu, rozwoju i reprodukcji, co pozwala na utrzymanie homeostazy i równowagi. Szeroko rozpowszechniona i mało wymagajaca roślinność trawiasta umożliwa życie zwierzętom roślinożernym. Roślinożercy nie zagrażają producentom, ponieważ w ekosystemie żyją także drapieżcy, którzy regulują populację roślinożerców. Z kolei występowianie zwierząt roślinożernych warunkuje życie zwierzętom mięsożernym. 2. Przykładem korzystnego drapieżnictwa może być właśnie wspomniana w poprzednim zadaniu zależność między antylopami i kotami drapieżnymi na sawannie. Drapieżniki regulują liczebność populacji zwierząt kopytnych, które licznie zasiedlają sawannę. Gdyby nie było drapieżników, roślinożercy bardzo szybko by się rozprzestrzeniali i całkowicie zniszczyli roślinność, która stanowi ich pokarm. W niedługim czasie w ekosystemie zabrakłoby bazy pokarmowej i w konsekwencji wymierałyby także zwierzęta roślinożerne. Ponadto drapieżniki eliminują także z populacji zwierzęta stare, słabe i chore, zapobiegając np. rozprzestrzenianiu się chorób na inne osobniki w stadzie. 3. W łańcuchu detrytusowym brak producentów i organizmów typowo roślinożernych. Pierwsze ogniwo stanowią martwe szczątki organiczne (roślinne lub zwierzęce) , kolejnym ogniwem są mikroorganizmy i saprofagi , odżywiajace się martwą materią i końcowe ogniwa stanowią drapieżniki lub organizmy wszystkożerne Przykładowe łańcuchy : Muł denny ⇒ trepang ( strzykwa) ⇒ człowiek martwe szczątki glebowe ⇒ dżdżownica ⇒ bażant ⇒ lis W łańcuchu spasania pierwszym ogniwem są producenci (rośliny zielone, protisty roślinopodobne, fitoplankton) , kolejnym organizmy roślinożerne, a końcowe ogniwa stanowią mięsożercy i organizmy wszystkożerne owoc dębu ⇒ wiewiórka ⇒ kuna leśna ⇒ puchacz dzika róża ⇒ mszyca ⇒ biedronka ⇒ mrówka