określ rolę witamin w organizmie człowieka oraz żródło występowania witaminy: B1 , B2 , B6 , B11 , B12 , C, A, D, E, K, PROSZE DAM NAJ :) NA DZISIAJ

określ rolę witamin w organizmie człowieka oraz żródło występowania witaminy: B1 , B2 , B6 , B11 , B12 , C, A, D, E, K, PROSZE DAM NAJ :) NA DZISIAJ
Odpowiedź

Witamina A -wpływa na stan błon śluzowych -zapobiega wysychaniu i rogowaceniu naskórka -niezbędny do wzrotsu i rozwoju komórek. Żródło: żółtko jaja, masło, mleko, tran Witamina D -warunkuje prawidłową mineralizację kości -zwiększa poziom Ca we krwi -prawidłowa ilość wapnia i fosforu -bierze udział w krzepnięciu krwi Źródła: ryby morskie,tran, masło, śmietana, wątroba Witamina E- sile właściwości utleniające wpływa stabilizująco na skórę  -wpływa na funkcjonowanie systemu rorodczengo Źródła: warzywa zielone,kiełki zbóż, oleje roślinne, masło Witamina K - uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi  -pobudza czynność wątroby Źródła: kapusta, kalafior, szpinak, sałata, ziemniaki , jaja , pomidory Witamina C -niezbędna w procesie wytwarzania ciał odpornośicowych -ma działanie bakeriobójcze -działa odtruwająco na niektóre związki metali ciężkich -bierze udział w wytwarzaniu kalogenu i czerwonych krwinek -ułatwia wchłanianie żelaza Żródła czarna porzeczka, mailna, maliny cytryny kalafior, kapusta, kalarepa Witamina B1 - udział w przemianie weglowodanów( jak Cię zpytają co to, to są cukry) -niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego -umożliwia przewodzenie impulsów nerowych regulujących pracę serca i ciśnienie w naczyniach krwionośnych Źródła:  drożdze, kasze, chleb razowy, mięso wieprzowe Witamina B2 -wpływa na oddychanie w tkankach  -wpływa na prawidłową funkcję i wygląd skóry -niezbędna do regeneracji tkanek Źródła: droźdze, mleko, wątroba nerki, jaja, kiełkujące ziarna zbóż orzechy, migdały Witamina B6 - bierze udział w przemianie białkowej -transportuje aminokwasy do komórek  -konieczna do produkcji przeciwciał i krwinek czerwonych Żródła: drożdze, wątroba, ziarna pszenicy, i żyta, mleko, mięso jaja, szczypiorek Witamina B12 -zapobiega niedokrwistości -wpływa na rozmnażanie krwinek czerwonych gdyż odgrywa rolę syntezie kwasów nukleinowych Źródła: drożdze, produkty zbożowe  Witamina B11-inaczej kwas foliowy -udział w tworzeniu kwasów nukleinowych DNA i RNA -bierze udział s powstawaniu czerwonycj krwinek Źródła: wątroba, mięso, jaja, drożdze, przetwory mleczne, warzywa zielone.       ---- Liczę na naj :P

Dodaj swoją odpowiedź