Korzystając z wykresu ze str 158 w pod podaj ile gramów cukru należy rozpuścić w 100g wody o temp 20 C aby powstał a) roztwór nasycony b)roztwór nienasycony stężony c) roztwór nienasycony rozcieńczony PROSZE O SZYBKĄ ODPOWIEDŻ MUSZE MIEĆ NA JUTRO

Korzystając z wykresu ze str 158 w pod podaj ile gramów cukru należy rozpuścić w 100g wody o temp 20 C aby powstał a) roztwór nasycony b)roztwór nienasycony stężony c) roztwór nienasycony rozcieńczony PROSZE O SZYBKĄ ODPOWIEDŻ MUSZE MIEĆ NA JUTRO
Odpowiedź

Żeby powstał roztwór nasycony należy wsadzić około 78,5 g cukru.Żeby powstał nienasycony trzeba wsypać mniej niż 78,5 g.nienasycony rozcieńczony należy wsypać 80g cukru ponieważ tylko kilka % tego cukru rozpuści się w wodzie

Rozpuszczalność cukru w wodzie ok. 200g/ 100g wody.   a)Musisz rozpuścić 200g. b) Musisz rozpuścić od 100 do 199 g c) Musisz rozpuścić od 1 do 99

Dodaj swoją odpowiedź