Próbie Tollensa ulega glukoza, Jest to jedna z reakcji charakterystycznych do wykrywania glukozy. A przedstwia ją się równaniem: utleniacz reduktor | | | | Ag2O + C6H12O6 -----> 2Ag + C6H12O7 | | | | |_____redukcja_|_______| | | | |___utlenianie____| Pozytywny wynik próby Tollensa dowodzi, że glukoza ma właściwości reudukujące. Reakcja cukrów w jodyną: Do wykrywania skrobi w produktach spożywczych używa się jodyny. Jeżeli na badanych substancjach pojawi się ciemnoniebieskie zabarwienie to oznacza, że w danym produkcie jest skrobia. Struktur białek niestety nie wiem.
Jaki cukier ulega reakcji Tollensa i dlaczego? Struktóra Białka 1 i 2 Rzędowa.? Reakcja cukrów z jodyną ? Z góry dziękuje :)
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź