Jaki cukier ulega reakcji Tollensa i dlaczego? Struktóra Białka 1 i 2 Rzędowa.? Reakcja cukrów z jodyną ? Z góry dziękuje :)

Jaki cukier ulega reakcji Tollensa i dlaczego? Struktóra Białka 1 i 2 Rzędowa.? Reakcja cukrów z jodyną ? Z góry dziękuje :)
Odpowiedź

Próbie Tollensa ulega glukoza, Jest to jedna z reakcji charakterystycznych do wykrywania glukozy. A przedstwia ją się równaniem:     utleniacz     reduktor    |                 |   |                 | Ag2O + C6H12O6 -----> 2Ag + C6H12O7 |                              |                |                 | |_____redukcja_|_______|                 |                                |                                  |                                |___utlenianie____|     Pozytywny wynik próby Tollensa dowodzi, że glukoza ma właściwości reudukujące.       Reakcja cukrów w jodyną: Do wykrywania skrobi w produktach spożywczych używa się jodyny. Jeżeli na badanych substancjach pojawi się ciemnoniebieskie zabarwienie to oznacza, że w danym produkcie jest skrobia.     Struktur białek niestety nie wiem.  

Dodaj swoją odpowiedź