Podać właściwości i zastosowanie cukrów ogólnie, oraz jaką rolę w organiźmie człowieka pełnią

Podać właściwości i zastosowanie cukrów ogólnie, oraz jaką rolę w organiźmie człowieka pełnią
Odpowiedź

monosacharydy - cukry proste właściwości chemiczne : *bezwonne *monosacharyd *słodki smak właściwości fizyczne *stan stały *krystaliczna *bezbarwna (często widzimy białą barwę, zależy to od stopnia rozdrobnienia) *dobrze rozpuszcza sie w wodzie zastosowania *przemysł farmaceutyczny - produkcja witaminy c, środki wzmacniające serce *przemysł spożywczy - np lody, sztuczny miód, jogurty, kefiry, śmietana *garbarstwo i przemysł włókienniczy - barwienie skór i bielenie bawełny ponadto glukoza działa nawilżająco i zmiękczająco. Disacharydy - dwucukry (m.in. sacharoza, maltoza, laktoza) właściwości chemiczne *disacharyd *bezwonny *słodki smak właściwości fizyczne *stan stały *bezbarwna (często widzimy białą barwę, zależy to od stopnia rozdrobnienia) *dobrze rozpuszcza sie w wodzie zastosowania *przemysł spożywczy - słodzenie i konserwowanie potraw *przemysł farmaceutyczny - syropy w chorobach dróg oddechowych  *przemysł kosmetyczny - m. in. kosmetyki dla dzieci do kąpieli i mycia włosów.  ponadto wchodzi w skład cukru trzcinowego i buraczanego. Cukry *stanowią podstawowe źródlo energii *stanowią materiał zapasowy *glukoza jest cukrem prostym budującym cukry złożone (np. skrobię) *organizm rozkłada cukry złożone na cukry proste i je przyswaja.  Mam nadzieję, że pomogłam i liczę na naj :) 

Dodaj swoją odpowiedź