1. Lodówka służy do przechowywania pokarmów, bądź przedmiotów które muszą być przechowywane w niskich temperaturach 2. Nie należy wkładać do lodówki przedmiotów nie mogących przebywać w niskich temperaturach. 3. Należy uważać ponieważ w lodówkach znajduje się substancja niebezpieczna dla środowiska. 4. Należy przed użyciem zapoznać się z instrukcją. 5. Lodówka powinna być czyszczona co najmniej raz na 3 msc. aby nie było w niej bakterii i grzybów. 6. Zużytą lodówkę należy przekazać do unieszkodliwienia freonu. lub Zasady korzystania z lodówki: 1) Nie zostawiać otwarych drzwiczek lodówki- spowoduje to większe zużycie energii, a także rozmrożenie produktów się w niej znajdujących 2) Nie "majstrować" przy okablowaniu lodówki gdyż może to spowodować zwarcie i porażenie 3) Należy jak najkrócej stać w otwartych drzwiach lodówki 4) Nie wolno wkładać do lodówki gorących produktów (obniżenie temperatury panującej w lodówce, znowu większe zużycie energii)
Nie wolno odszraniać parownika mechanicznie, czyli np. przez skrobanie nożem, w takim przypadku należy lodówkę odmrozić Nie należy w lodówce przechowywać mięsa lub potraw mięsnych solonych lub saletrowanych bez specjalnego opakowania chroniącego wnętrze Nie wolno dokonywać napraw, przeróbek, regulację przez osoby nieupoważnione. Na uszkodzonym urządzeniu należy wywiesić tabliczkę z napisem : "Nie włączać! Urządzenie w naprawie." Nie wolno dotykać kabli mokrymi rękoma Nie wolno kłaść do lodówki gorących potraw.