wszystkie witaminy trzeba wymienic pilne

wszystkie witaminy trzeba wymienic pilne
Odpowiedź

Witamina A Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, warunkuje wzrost komórek, utrzymuje zdrowie skóry, i warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Jej niedobór może powodować kurzą ślepotę, zmiany skórne i paradontozę. Występuje w: maśle, mleku, wątrobie, jajkach, tranie. Witamina D Reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową, odpowiada za kości. Niedobór może powodować krzywicę. Występuje w: tranie, rybach, jajkach, mleku i maśle. Witamina E Jest silnym antyoksydantem, chroni naczynia krwionośne i erytrocyty przed uszkodzeniem. Jej niedobór zaburza funkcjonowanie układu rozrodczego, nerwowego i może powodować spadek masy mięśniowej. Zjeść możemy ją w: oleju, sałacie, kapuście Witamina K Jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi, wspomaga również funkcjonowanie wątroby. Jej niedobór osłabia krzepliwość krwi. Występuje w: szpinaku, sałacie, kalafiorze, pomidorkach, oleju. Mleku, jajkach i zbożach Witamina B1 Bierze udział w budowie serotoniny i hemoglobiny. Bierze udział w tlenowych przemianach węglowodanów, oraz wpływa na zwiększenie glikogenu wątrobowego. Wzmacnia układ odpornościowy. Niedobór powoduje problemu z układem nerwowym i skłonność do infekcji. Występuje w drożdżach, orzechach, chlebie razowym, wątrobie. Witamina B2 Wpływa na przemianę białek, jest składnikiem wielu enzymów. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wzroku i układu odpornościowego. Jej niedobór powoduje światłowstręt, łzawienie i skłonność do infekcji. Występuje w drożdżach, wątrobie, rybach, mleku i jajach. Witamina B3 Bierze udział w przemianie białek tłuszczy i węglowodanów. Powoduje wzrost przepływu krwi.. Jej niedobór powoduje brak apetytu, bezsenność i zawroty głowy. Występuje w mięsie wołowym, rybach, zielonych warzywach i otrębach pszennych Witamina B5 Odgrywa znaczącą role w przemianie tlenowej tłuszczy i węglowodanów –przez co podnosi wydolność organizmu. Jej niedobór może powodować bule stóp. Występuje w drożdżach, grochu, mleku, soi i jajkach. Witamina B6 Jest koenzymem wielu reakcji enzymatycznych oraz odgrywa istotną rolę w przemianie biąłek i glikogenu. Może wpływac na wydzielanie hormonu wzrostu. Działa relaksacyjnie. Jej niedobór może powodować zaburzenia w fuknkcjownowaniu układu nerowowego oraz skłonność do infekcji. wystepuje w szamanku: Otręby ryżowe, drożdże. pieczywo razowe, mięso wołowe. Witamina B12 Odgrywa ważną rolę w sntezie DNA. Jest nie zbędna w procesie krwiotwórczym. Jej niedobór powoduje zmiany megablastyczne w czerwonych i białych krwinkach. Wystepowanie: mięso, ryby , jaja, produkty mleczne. Kwas foliowy Bierze udział w syntezie DNA. Wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego i procesy krwiotwórcze szpiku kostnego. Jej niedobór powoduje anemię. Występowanie: mięso, drożdże, wątroba, owoce. Biotyna (vit. H) Odgrywa ważną rolę w metaboliźmie tłuszczy, jak rówinież w utlenianiu aminokwasów, węglowodanów, i tłuszczy. Odgrywa istotną rolę w budowie DNA i RNA. Jej niedobór powoduje znużenie, depresję, bóle mięsni , łuszczenie się skóry. Występowanie: watroba, drożdże , zboża, produkty mleczne, jaja. Witamina C Jest silnym antyoksydantem. Bierze udział w syntezie kolagenu, wspomaga gojenie się ran, reguluje poziom cholesterolu, wzmacnia układ odpornościowy, wzmacnia błony komórkowe. Jej niedobór powoduje bóle głowy, bóle stawów, szybkie męczenie się, brak apetytu. Wystepuje w czarnej pożeczce, owocach cytrusowych, owocach jagodowych, papryce, pomidorach, dzikiej róży, kapuście.  

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A,D,E,K Witaminy rozpuszczalne w wodzie: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11, B12, C

Dodaj swoją odpowiedź