2 enzymy trawienne układu pokarmowego:to grupa enzymów, należących w wiekszości do enzymów hydrolitycznych, które katalizują rozkład związków złoźonych na proste. U wszytskich heterotrofów jako org. cudzożywnych procesy trawienia przebiegają tak samo i biora udział w nich podobne grupy enzymów wytwarzanych przez gruczoły trawienne. Podział enzymów trawiennych: a) peptydazy - powodują rozpad wiązan peptydowych w białkach endopeptydazy- powodują rozpad wiązań peptydowych w środku łańcucha aminokwasowego egzopeptydazy- powodują one rozpad skrajnych wiązań peptydowych w łańcuchu aminokwasowym b) amylaza powoduje rozpad wiązań glikozydowych w węglowodanach c) lipaza powoduje hydrolizewiązań estrowych w tłuszczach c) nukleazy powodują rozpad kwasów nukeinowych na pentozy, zasady purynowe i pirymidynowe a także na kwas fosforowy. Dzieli się na endonukleazy, egzonukleazy, rybonukleazy i deoksyrybonukeazy. MIEJSCE DZIAŁANIA: wydzielina: gruczoł wytwarzający: a) jama ustna ślina slinianki b)żołądek sok żoładkowy gruczoły żoładkowe c) dwunastnica sok trzustkowy trzustka d) jelito cienkie sok jelitowy trzustka a) amylaza ślinowa: wstepne trawienie węglowodanów rozcina polisacharydy ( skrobię i glikogen na dekstryny (oligosacharydy) i maltozę lizozym - ma dziłanie bakteriobójcze b) pepsyna - rozkład białek podpuszczka - ścina kazeinę lipaza żoładkowa - rozkład zemulgowanych tłuszczów c) amylaza trzustkowa kontynuuje rozkład polisacharadów na dektryny i maltozę maltaza - rozkład maltozy na 2 cząsteczki glukozy trypyna i chymotrypsyna - rozkład polipeptydów na peptydy elastaza - rozcina łańcuchy polipetydowe na mniejsze czesci lipaza trzustkowa - rozkład zemulgowanych tłuszczów na diacyloglicerole, glicerol i kwasy tłuszczowe nukleazy trzustkowe - rozkładaja kwasy nukleinowe na nukleotydy d) amylaza jelitowa - rozkłada polisacharydy na disacharydy laktaza - rozkł. laktozę do glukozy i galaktozy sacharaza - rozkł. disacharydsacharozy do glukozy i fruktozy aminopeptydazy - rozkład skarajnych wiązań peptydowych odłączając aminokwasy poj. od N-końca karbokspeptydazy - rozkład skarajnych wiązań peptydowych odłączając aminokwasy poj. od C-końca lipaza jelitowa - rozkład zemulgowanych tłuszczów na monoacyloglicerole, glicerol oraz kwasy tłuszczowe nukleazy jelitowe - rozkładaja kwasy nukleinowe na nukleotydy, zasady azotowe, rybozę, deoksyrybozę i kwas fosforowy proszę o naj sadze ze pomogłam :)
pomóżcie potrzebna mi praca na jutro mam dwie do wyboru i muszę jedną z nich dokładnie opisać
1 skóra jako powłoka ciała kontaktująca organizm z otoczeniem
lub
2 enzymy trawienne układu pokarmowego człowieka
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź