pomóżcie potrzebna mi praca na jutro mam dwie do wyboru i muszę jedną z nich dokładnie opisać 1 skóra jako powłoka ciała kontaktująca organizm z otoczeniem lub 2 enzymy trawienne układu pokarmowego człowieka

pomóżcie potrzebna mi praca na jutro mam dwie do wyboru i muszę jedną z nich dokładnie opisać 1 skóra jako powłoka ciała kontaktująca organizm z otoczeniem lub 2 enzymy trawienne układu pokarmowego człowieka
Odpowiedź

2 enzymy trawienne układu pokarmowego:to grupa enzymów, należących  w wiekszości do enzymów hydrolitycznych, które katalizują rozkład związków złoźonych  na proste. U wszytskich heterotrofów jako org. cudzożywnych procesy trawienia przebiegają tak samo i biora udział w nich podobne grupy enzymów wytwarzanych przez gruczoły trawienne.   Podział enzymów trawiennych: a) peptydazy - powodują rozpad wiązan peptydowych w białkach      endopeptydazy- powodują rozpad wiązań peptydowych w środku łańcucha             aminokwasowego       egzopeptydazy- powodują one rozpad skrajnych wiązań peptydowych w łańcuchu aminokwasowym b) amylaza powoduje rozpad wiązań glikozydowych w węglowodanach c) lipaza powoduje hydrolizewiązań estrowych w tłuszczach c) nukleazy powodują rozpad kwasów nukeinowych na pentozy, zasady purynowe i pirymidynowe a także na kwas fosforowy. Dzieli się na endonukleazy, egzonukleazy, rybonukleazy i deoksyrybonukeazy.   MIEJSCE DZIAŁANIA:    wydzielina:            gruczoł wytwarzający:         a) jama ustna                  ślina                        slinianki                     b)żołądek                          sok żoładkowy       gruczoły żoładkowe c) dwunastnica               sok trzustkowy      trzustka d) jelito cienkie                sok jelitowy           trzustka     a) amylaza ślinowa: wstepne trawienie węglowodanów rozcina  polisacharydy ( skrobię i glikogen na dekstryny  (oligosacharydy) i maltozę      lizozym - ma dziłanie bakteriobójcze b) pepsyna - rozkład białek podpuszczka - ścina kazeinę      lipaza żoładkowa - rozkład zemulgowanych tłuszczów   c) amylaza trzustkowa kontynuuje rozkład polisacharadów na dektryny i maltozę      maltaza - rozkład maltozy na 2 cząsteczki glukozy       trypyna i chymotrypsyna  - rozkład polipeptydów na peptydy      elastaza - rozcina łańcuchy polipetydowe na mniejsze czesci      lipaza trzustkowa - rozkład zemulgowanych tłuszczów na diacyloglicerole, glicerol i kwasy tłuszczowe      nukleazy trzustkowe - rozkładaja kwasy nukleinowe na nukleotydy    d) amylaza jelitowa - rozkłada polisacharydy na disacharydy       laktaza - rozkł. laktozę do glukozy i galaktozy       sacharaza - rozkł. disacharydsacharozy do glukozy i fruktozy      aminopeptydazy - rozkład skarajnych wiązań peptydowych odłączając aminokwasy poj. od N-końca       karbokspeptydazy - rozkład skarajnych wiązań peptydowych odłączając aminokwasy poj. od C-końca      lipaza jelitowa - rozkład zemulgowanych tłuszczów na monoacyloglicerole, glicerol oraz kwasy tłuszczowe     nukleazy jelitowe - rozkładaja kwasy nukleinowe na nukleotydy, zasady azotowe, rybozę, deoksyrybozę i kwas fosforowy       proszę o naj sadze ze pomogłam  :)          

Dodaj swoją odpowiedź