1. Spożywaj 4-5 posiłków dziennie, bez "podjadania" między posiłkami. 2. Pij płyny przed posiłkiem albo 2 godziny po posiłku. 3. Dokładnie gryź i przeżuwaj spożywany pokarm. 4 Spożywaj produkty z niskim indeksem glikemicznym i niskim ładunkiem glikemicznym. 5. Unikaj nadmiernej ilości cholesterolu. 6. Spożywaj produkty nieprzetworzone zawierające naturalne witaminy, sole mineralne, błonnik, Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. 7. Zachowuj równowagę kwasowo - zasadową organizmu. 8. Ograniczaj spożywanie żywności z dodatkami sztucznych barwników, konserwantów i innych syntetycznych dodatków. 9. Spożywaj ostatniego posiłek najpóźniej na 2 godziny przed nocnym spoczynkiem. 10. Unikaj roślin zbieranych poza okresem wegetacyjnym (nowalijek). 11. Zachowaj umiar w spożywaniu zarówno masła jak i margaryny. 12. Spożywaj minimum 1,5 litra wody dziennie. 13. Staraj się ograniczać ilość spożywanej kawy i zwykłej herbaty. 14. Staraj się ograniczać ilość spożywanej białej mąki. 15. Staraj się ograniczać ilość spożywanego cukru i aspartamu. 16. Staraj się ograniczać ilość spożywanego homogenizowanego i pasteryzowanego mleka krowiego. 17. Staraj się ograniczać ilość spożywanej soli i glutaminianu sodu.
1.spożywaj 4-5 posiłów dziennie. 2.pij płynu przed posiłkiem 3.dokładnie gryż i przeżuwaj pokarm. 4.unikaj nadmiernej ilości cholesterolu 5.ograniczaj spożywane żywności z dodatkami sztucznych barwników 6.spożywaj ostatni posiłek 2 godziny przed zaśnięciem 7.spożywaj minimum 1,5 litra wody dziennie 8.jedz dużo warzyw i owoców 9.unikaj soli 10.spożywaj rybę raz w tygodniu