Mus czekoladowy Składniki: 225 g gorzkiej czekolady 2 łyżki brandy, Grand Marnier lub Cointreau 4 łyżki wody 30 g miękkiego masła 3 duże jajka, osobno białka i żółtka 50 g drobnego cukru (caster sugar), (ja dałam 40 g, dla mnie to wystarczy) 125 ml śmietany kremówki (u mnie: Elmlea 36% tłuszczu) W małym garnuszku umieścić czekoladę, alkohol, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Po rozpuszczeniu zmiksować na gładko z masłem. W międzyczasie ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodając cukier. Do masy czekoladowej po kolei wbijać żółtka, miksując, na zmianę z połową masy z ubitych białek, dla rozluźnienia. W kolejnej miseczce ubić kremówkę. Ubitą dodać do masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i delikatnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć do 4 - 6 małych miseczek o pojemności małych ramekinów. Nakryć przezroczystą folią do żywności i wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny przed podaniem. Smacznego :)
Jaki prosty,dobry,fajny i smaczny deeser bym mogła dla mamy na dzień matki?? Mam 12 lat umiem dużo proszę fajne pomysły szybkooo !!!!
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź