Kuchnia elektryczna (Kuchenka elektryczna) – urządzenie kuchenne zamieniająca energię elektryczną na ciepło używane do gotowania, smażenia i pieczenia. Podgrzewanie zachodzi na płytach grzejnych lub w piekarniku. Ze względu na rodzaj elementów grzejnych płyty kuchennej wyróżnia się kuchnie: tradycyjne - z żeliwnymi krążkami grzewczymi ceramiczne - elementy grzejne znajdują się pod płytą szklano-ceramicznąprzeźroczystą dla podczerwieni indukcyjne - pod powierzchnią grzejną kuchenki znajdują się elementy wytwarzające pole magnetyczne dużej częstotliwości, które wywołuje prądy wirowe w naczyniu stojącym na powierzchni grzejnej.
Kuchnia elektryczna to urządzenie kuchenne zamieniająca energię elektryczną na ciepło używane do gotowania, smażenia i pieczenia. Podgrzewanie zachodzi na płytach grzejnych lub w piekarniku. Ze względu na rodzaj elementów grzejnych płyty kuchennej wyróżnia się kuchnie: tradycyjne - z żeliwnymi krążkami grzewczymi ceramiczne - elementy grzejne znajdują się pod płytą szklano-ceramiczną przeźroczystą dla podczerwieni indukcyjne - pod powierzchnią grzejną kuchenki znajdują się elementy wytwarzające pole magnetyczne dużej częstotliwości, które wywołuje prądy wirowe w naczyniu stojącym na powierzchni grzejnej DAJ NAJ PROSZĘ. :p