1. co to jest technologia żywności  ? 2. wymień 4 dowolne chemiczne sposoby konserwowania żywności . 3. wyjaśnij na czym polega : a) pasteryzacja b) zamrażanie  c) liofilizacja 4. Co to jest recykling ? 

1. co to jest technologia żywności  ? 2. wymień 4 dowolne chemiczne sposoby konserwowania żywności . 3. wyjaśnij na czym polega : a) pasteryzacja b) zamrażanie  c) liofilizacja 4. Co to jest recykling ? 
Odpowiedź

1. Technologia żywności to dział nauki, który zajmuje się różnymi metodami wytwarzania, przetwarzania, przechowywania żywności a nawet utrwalania.   2. Sposoby konserwowania żywności chemicznie: -solenie -peklowanie -cukier -inne konserwanty np: benzoesan sodu, kwas sorbowy, kwas octowy, kwas mlekowy   3. a) pasteryzacja- obróbka cieplna przebiegająca do temperatury 100⁰ C. b) zamrażanie- utrwalenie żywności oparte na poddaniu żywności w temp. od -18 do-25⁰ C c)liofilizacja polega na odwodnieniu przez sublimację, czyli przejście ze stanu stałego bezpośrednio w stan lotny.   4. Recykling to proces, który polega na tym, że odzyskuje się z odpadów substancji wykorzystywanych jako surowce wtórne. Mogą to być np. szkło, papier czy plastik.  

Dodaj swoją odpowiedź