1. Zmywanie naczyñ i sprzêtu kuchennego w zak³adach ¿ywienia zbiorowego powinno odby- waæ siê w pomieszczeniu (zmywalni) wydzielonym z innych pomieszczeñ i zamykanym. Powinno ono byæ odpowiednio oœwietlone, widne, dobrze przewietrzone i utrzymane w czy- stoœci. Œciany musz¹ byæ pokryte materia³em ³atwo zmywalnym, nienasi¹kliwym, nietok- sycznym, odpornym na dzia³anie wilgoci – do wysokoœci co najmniej 2 m, mierz¹c od pozio- mu pod³ogi. Pod³oga powinna byæ g³adka, nienasi¹kliwa, ³atwo zmywalna, niepyl¹ca, nie- œliska oraz odporna na œcieranie i uderzenia mechaniczne. Pod³oga nie mo¿e byæ uszkodzo- na. Odpowiednio do potrzeb pod³oga powinna mieæ nachylenie do kanalizacyjnych wpu- stów pod³ogowych. 2. W przypadku gdy ze wzglêdu na warunki lokalowe zmywalnia nie mo¿e byæ urz¹dzona w oddzielnym pomieszczeniu, zmywanie w okresie przejœciowym mo¿e siê odbywaæ w wy- dzielonej w tym celu czêœci kuchni. Wówczas powinno ono byæ zorganizowane tak, aby brudne naczynia nie styka³y siê z artyku³ami ¿ywnoœciowymi, z produkcj¹ potraw oraz gotowymi potrawami. 3. Wydawanie naczyñ czystych, zwrot naczyñ brudnych oraz usuwanie odpadów ze zmywal- ni powinno siê odbywaæ w sposób zapobiegaj¹cy krzy¿owaniu siê dróg czystych i brudnych naczyñ oraz gwarantowaæ ³atwe usuwanie odpadów, bez koniecznoœci przechodzenia przez inne pomieszczenia. 4. W zak³adach ¿ywienia zbiorowego bez obs³ugi kelnerskiej zmywalnia naczyñ sto³owych powinna mieæ bezpoœrednie po³¹czenie z sal¹ konsumenck¹ – w celu odbioru brudnych naczyñ sto³owych, oraz odrêbne bezpoœrednie po³¹czenie z wydawalni¹ posi³ków lub kuch- ni¹. Je¿eli w zak³adzie jest obs³uga kelnerska, to zmywalnia powinna ³¹czyæ siê bezpoœred- nio z rozdzielni¹ kelnersk¹, a rozdzielnia – z kuchni¹. 5. Brudnych naczyñ nie nale¿y przetrzymywaæ i gromadziæ w zmywalni. Nale¿y z nich usun¹æ resztki pokarmowe za pomoc¹ ³opatki, szczotki, skrobaczki itp. z uchwytem. Ka¿de mycie z u¿yciem œrodków chemicznych powinno byæ zakoñczone sp³ukaniem czyst¹ wod¹. 6. Odpadków konsumpcyjnych nie wolno wrzucaæ do œmietnika, lecz nale¿y je sk³adaæ w spe- cjalnie na ten cel przeznaczonych pojemnikach. Pojemniki te powinny byæ opró¿nione nie- zw³ocznie po wype³nieniu 2/3 objêtoœci, a w ka¿dym przypadku po zakoñczeniu pracy. Opró¿nione nale¿y umyæ i wydezynfekowaæ. Pojemników tych nie wolno u¿ywaæ do jakich- kolwiek prac zwi¹zanych z przechowywaniem b¹dŸ przygotowywaniem ¿ywnoœci. 7. Do mycia rêcznego nale¿y u¿ywaæ wody o temperaturze nie mniejszej ni¿ 45 0 C. 8. W wannie lub przegrodzie zlewozmywaka powinno byæ co najmniej 50% objêtoœci wody, któr¹ nale¿y czêsto zmieniaæ. 9. Przy u¿ywaniu maszyny do mycia nale¿y przestrzegaæ nastêpuj¹cych wskazówek: – naczynia oczyœciæ z resztek po¿ywienia, u³o¿yæ na specjalnej tacy i wstawiæ do maszyny, – naczynia pozostawiæ w maszynie pod dzia³aniem gor¹cej wody przez okres 3–4 minut, – tace z czystymi naczyniami wyjmowaæ z przeciwnej strony do miejsca ich wstawienia, – wodê w maszynie utrzymywaæ w temp. co najmniej 90 0 . 10. W przypadku braku maszyny do mycia naczynia sto³owe nale¿y myæ w dwóch wodach, a w trzeciej wodzie wyparzaæ, przestrzegaj¹c nastêpuj¹cych wytycznych: – umyte naczynia nale¿y u³o¿yæ w odpowiednim drucianym koszu i wstawiæ do wody w kotle, – temperatura wody w kotle po wstawieniu naczyñ do wyparzania powinna wynosiæ co najmniej 85 0 C, – naczynia ca³kowicie zanurzone w wodzie powinny pozostawaæ w niej 3–4 minuty. 11. Kot³y do wyparzania i przybory pomocnicze do zmywania nale¿y utrzymywaæ w czystoœci. 12. Umyty i wydezynfekowany sprzêt powinien byæ przechowywany w wydzielonych i odpo- wiednio zabezpieczonych pomieszczeniach. 13. Umytych naczyñ nie wolno przechowywaæ w zmywalni na stole. Talerze i sztuæce po osu- szeniu nale¿y natychmiast przenieœæ do zamkniêtych szaf utrzymywanych w czystoœci i w po- rz¹dku. 14. Zmywaki, pomocnicze wanienki, miednice, szczotki itp. powinny byæ codziennie po pracy czyszczone i wyparzane. 15. T³uszczowniki, syfony otwarte pod zlewami, zmywaki, puszki w kana³ach i pod³ogach nale¿y codziennie po pracy oczyœciæ i umyæ, a raz na tydzieñ zdezynfekowaæ. 16. Przy przeprowadzaniu dezynfekcji nale¿y przestrzegaæ nastêpuj¹cych wytycznych: – przygotowaæ p³yn dezynfekcyjny wg przepisu u¿ywanego œrodka dezynfekuj¹cego, któ- rym nale¿y zmyæ czysto umyty przedmiot, pozostawiaj¹c go w tym p³ynie przez kilka minut, – do zlewów i kana³ów u¿ywaæ roztworu podwójnie stê¿onego, – sp³ukaæ œrodek dezynfekcyjny po kilku minutach, – czynnoœci dezynfekcyjne powinna wykonywaæ osoba zaznajomiona z dzia³aniem œrod- ków dezynfekcyjnych o du¿ym stê¿eniu. 17. Przed zabiegiem dezynfekcji powierzchnie powinny byæ umyte i sp³ukane silnym strumie- niem wody oraz wysuszone. W przypadku dezynfekcji chemicznej sp³ukiwanie i suszenie powinno byæ równie¿ wykonywane po dezynfekcji. 18. Pracownicy zatrudnieni w zmywalni powinni posiadaæ aktualne œwiadectwa zdrowia i za- œwiadczenie, ¿e nie s¹ nosicielami chorób zakaŸnych. Powinni mieæ schludny wygl¹d i wyko- nywaæ czynnoœci w fartuchu p³aszczowym i czepku, a zatrudnieni w zetkniêciu z wod¹ – ponadto posiadaæ fartuch gumowy lub ceratowy oraz obuwie ochronne. 19. Palenie tytoniu jest dozwolone wy³¹cznie w odpowiednio przystosowanych pomieszcze- niach (palarniach) lub w innych wyodrêbnionych miejscach, wyposa¿onych w sprawnie dzia³aj¹c¹ wentylacjê. 20. Znajduj¹ce siê w zak³adzie substancje chemiczne powinny byæ przechowywane wy³¹cznie w przeznaczonym do tego celu pomieszczeniu, odpowiednio zabezpieczonym, w opakowa- niach znakowanych w sposób widoczny i umo¿liwiaj¹cy identyfikacjê tych substancji. 21. Substancji chemicznych, które mog¹ zanieczyœciæ artyku³y spo¿ywcze, nie wolno u¿ywaæ ani przechowywaæ w miejscach, gdzie znajduj¹ siê artyku³y spo¿ywcze, z wyj¹tkiem przy- padków, gdy s¹ one niezbêdne do celów higienicznych. 22. Sprzêt u¿ywany do sprz¹tania, mycia i dezynfekcji powinien byæ przechowywany w wy- dzielonych miejscach, przeznaczonych wy³¹cznie do tego celu. 23. Wszystkie inne okolicznoœci, które nie s¹ ujête w niniejszej instrukcji, a mog¹ zagroziæ bezpie- czeñstwu obs³uguj¹cego b¹dŸ osobom postronnym, nie zwalniaj¹ obs³uguj¹cego od obo- wi¹zku meldowania o nich prze³o¿onym
Zasady BHP w zmywalni naczyń potrzebne na teraz pllliss :)
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź