pozytywne: Bakterie stosowane są w produkcji jogurtów, kapusty kiszonej, w oczyszczaniu wód negatywne: powodują wiele chorób, powodują psucie sie pokarmów
Pozytywne znaczenie bakterii - w przemyśle spożywczym,głównie mleczarskim wykorzystuje się je do wyrobu serów,jogurtu,kefiru,a także do produkcji alkoholu ,wina i piwa - w przemyśle farmaceutycznym bakterie stosuje się do produkcji antybiotyków,aminokwasów i witamin - w rolnictwie bakterie wykorzystuje się m.in. do produkcji kiszonek paszowych dla zwierząt Negatywne znaczenie bakterii - bakterie powodują rozkład żywności oraz wielu surowców i artykułów przemysłowych(m.in.drewna i papieru) - bakterie wywołują groźne choroby
Omów znaczenie pozytywne i negatywne bakterii w życiu i gospodarce człowieka
Omów znaczenie pozytywne i negatywne bakterii w życiu i gospodarce człowieka...
Omów znaczenie pozytywne i negatywne bakterii w zyci i gospodarce człowieka
Omów znaczenie pozytywne i negatywne bakterii w zyci i gospodarce człowieka...