Mieszanina jednorodna czyli roztwory np.stopy metali, cukier w wodzie, ocet,powietrze. Nie można stwierdzić naocznie jakie składniki są w środku Mieszanina niejednorodna-wizualne widoczne skłdaniki woda z piaskiem, opiłki żelaza z siarką, woda z mąką. Są różne sposoby rodzielania mieszanin : -sączenie wody, -destylacja -odparowanie -krystalizacja -sedymentacja -dekantacja -metody mechaniczne -osmoza -chromatografia Cechą pozwalającą na dokonanie podziału różnych mieszanin jest stopień rozdrobnienia ich składników. W załączniku masz jeszcze różnice między mieszaniną a związkiem chemicznym. Mam nadzieje że coś się przydało ;) Pozdrawiam :D
Wyróżniamy mieszaniny jednorodne oraz niejednorodne.Jednorodne to np powietrze,woda destylowana.Natomiast niejednorodne to takie których składniki możemy zaobserwować własnym okiem np.piasek z wodą lub cukier z opiłkami metalu. Aby rozdzielić mieszaniny wyróżniamy kilka sposobu oto one: *destylacja -czyli rozdzielenie mieszaniny wykorzystując temp. wrzenia cieczy *sączenie inaczej filtracja polega na przelewaniu mieszaniny przez specyficzny sączek wykonany z bibułki .Na sączku pozostaje ciało stałe ,a ciesz spływa do naczynia lub zlewki jeśli mówimy o chemii *sedymentacja -inaczej swobodne opadanie na dno pojemnika,naczynia ciała stałego cieczy pod wpływem siły ciężkości *dekantacja-rozdzielenie ciała stałego od cieczy przez zlanie klarownej cieczy znad osadu *krystalizacja-czyli wydzielanie się kryształków podczas odparowania wody *metody mechaniczne -stosowane przy mieszaninach niejednorodnych ,Myślę ,że tyle powinno starczy+zdjęcia dla jasności.Jak coś to pytaj.