Podaj schemat procesu produkcji szampana.  Pomocy . !! 

Podaj schemat procesu produkcji szampana.  Pomocy . !! 
Odpowiedź

Methode cheampenoise, czyli szampanizacja, zwana również methode traditionelle – jest metodą, dzieki której w szampanie tworzą się bąbelki. Określenie methode cheampenoise znajdujemy na etykietach win musujących, których fermentacja odbywa się w butelce. Obecnie w wielu krajach powoli odchodzi się od tego nazewnictwa. Wprowadza się na jego miejsce nowe terminy, takie właśnie jakmethode traditionelle, czy też metodo classico. Istnieje jeszcze inna metoda wykorzystywana do produkcjiwin musujących, a mianowicie metoda Charmanta (zwana także cuve close – zamknięta kadź). Jest ona stosowana przy produkcji dużych ilości win musujących i polega na drugiej fermentacji - w zbiorniku. Początkowe, niemusujące wino wytwarza się w zwykły sposób, następnie zaś w hermetycznie zamkniętym zbiorniku dodaje się do niego cukru i drożdży. Odbywa się wtedy właśnie druga fermentacja, a dodany cukier zmienia się w alkohol i dwutlenek węgla. Ponieważ zbiornik jest hermetycznie zamknięty, dwutlenek węgla nie może się ulotnić i rozpuszcza się w winie.Po tym procesie rozlewa się musujace wino pod ciśnieniem. Jest to ogólnie tańsza metoda i mniej czasochłonna od methode champenoise, w której drugi etap odbywa się w butelce. Niestety, w wynikumetody Charmanta, przy tańszych kosztach produkcji, otrzymujemy wino nizszej jakosci.

Dodaj swoją odpowiedź