Zaplanuj doświadczenie i opisz je w pkt. czyli Obserwacja , Problem Badawczy ,  Hipoteza i Wniosek .  Bardzo prosze o pomoc Daje NAJ za najlepsza odp.

Zaplanuj doświadczenie i opisz je w pkt. czyli Obserwacja , Problem Badawczy ,  Hipoteza i Wniosek .  Bardzo prosze o pomoc Daje NAJ za najlepsza odp.
Odpowiedź

Fermentacja alkoholowa. Problem badawczy : Czy podczas fermentacji alkoholowej drożdże wydzielają dwutlenek węgla? Hipoteza : Podczas fermentacji drożdże wydzielają CO2. Przewidywanie : Woda wapienna zmętniej, co potwierdzi obecność CO2. Materiały: 2 x kolba Erlenmeyera o pojemności 500 ml 4 x korek z otworem 2 x zlewka o pojemności 800 ml wypełnione do 2/3 wysokości wodą. 2 x termometr  2 x rurka szklana zagięta pod kątem prostym 2 x palnik 4 x statyw 2 x trójnóg  2 x probówka 10 g świeżych drożdży 40 g cukru 400 ml wody 100 ml wody wapiennej. Wykonanie. Próba badawca - Do kolby Erlenmayera wlewamy 200 ml wody, rozpuszczamy w niej 20 g cukru i dodajemy 10 g drożdży. Zatykamy kolbę korkiem, po czym umieszczamy ją w zlewce z wodą.  Następnie napełniamy probówkę wodą wapienną i ją również zatykami korkiem. Podgrzewamy wodę w zlewce do temperatury nie wyższej niż 30*C. Próba kontrolna: Takie same czynności jak w próbie badawczej tylko do kolby nie dodajemy drożdży. Wniosek. Po 30 minutach w próbie badawcej woda wapienna zmętniała co świadczy o obecności CO2. 

Dodaj swoją odpowiedź