techn. gastr.                        podaj przyklady 15 produktów, które stanowią żywność funkcjonalną . (konkretne przykłady)

techn. gastr.                        podaj przyklady 15 produktów, które stanowią żywność funkcjonalną . (konkretne przykłady)
Odpowiedź

Herbata, owoce cytrusowe - obniżają ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów; Kakao, czekolada - poprawiają funkcje układu moczowego, obniżają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych; Cebula, czosnek, oliwki, por - obniżają poziom cholesterolu (LDL), wspomaga układ odpornościowy; Kukurydza, soja, pszenica -  obniżają poziom cholesterolu we krwi; Jaja, owoce cytrusowe - przyczyniają się do utrzymywania dobrego wzroku; Tuńczyk - obniża ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, poprawia zdrowie psychiczne i wzrok; Żelatyna - może łagodzić objawy zapalenia kości i stawów; Jogurty, produkty mleczne -  poprawiają funkcje żołądkowo-jelitowe, redukują biegunki bakteryjne.

Dodaj swoją odpowiedź