techn. gastr. podaj przyklady 15 produktów, które stanowią żywność funkcjonalną . (konkretne przykłady)
techn. gastr. podaj przyklady 15 produktów, które stanowią żywność funkcjonalną . (konkretne przykłady)
Herbata, owoce cytrusowe - obniżają ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów; Kakao, czekolada - poprawiają funkcje układu moczowego, obniżają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych; Cebula, czosnek, oliwki, por - obniżają poziom cholesterolu (LDL), wspomaga układ odpornościowy; Kukurydza, soja, pszenica - obniżają poziom cholesterolu we krwi; Jaja, owoce cytrusowe - przyczyniają się do utrzymywania dobrego wzroku; Tuńczyk - obniża ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, poprawia zdrowie psychiczne i wzrok; Żelatyna - może łagodzić objawy zapalenia kości i stawów; Jogurty, produkty mleczne - poprawiają funkcje żołądkowo-jelitowe, redukują biegunki bakteryjne.