1. Bakterie to organizmy bezjądrowe, funkcję jądra komórkowego pełni chromosom bakteryjny (genofor). Komórkę wypełnia cytozol w którym znajdują się rybosomy odpowiedzialne za syntezę białek oraz ziarna materiałów zapasowych. Organizm otacza błona komórkowa, ściana komórkowa i w niektórych przypadkach otoczka śluzowa. U bakterii samożywnych (sinice) występują tylakoidy, biorące udział w fotosyntezie. Na powierzchni niektórych komórek można zauważyć rzęski - organelle ruchu oraz fimbrie - organelle uczestniczące m.in podczas koniugacji. 2. Fermentacja - oddychanie beztlenowe, bakterie beztlenowe uzyskują energię z beztlenowego rozkładu cukrów. Znaczenie fermentacji: * w przemyśle warzywnym - kwaszenie ogórków i kapusty (fermentacja mlekowa) * produkcja octu spirytusowego (fermentacja octowa) * przemysł alkoholowy - produkcja alkoholów (fermentacja alkoholowa) 3. Rodzaje fermentacji (wybrane przykłady) - w załączniku a) fermentacja alkoholowa b) fermentacja mlekowa 4. Przykładowe znaczenie bakterii w przyrodzie: * uczestniczą w przemianach związków nieorganicznych * w przemyśle farmaceutycznym bakterie stosuje się do produkcji antybiotyków * bakterie pasożytnicze wywołują groźne choroby roślin i zwierząt
1.Budowa komórki bakteryjnej
2.Fermentacja(opisać proces i znaczenie)
3.Rodzaje fermentacji
4.Znaczenie bakterii w przyrodzie
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź