Znaczenie fermentacji w życiu człowieka. Wyjaśnij co to jest pasteryzacja oraz w jaki sposób przeprowadzana jest w warunkach domowych i kto odkrył to zjawisko.

Znaczenie fermentacji w życiu człowieka. Wyjaśnij co to jest pasteryzacja oraz w jaki sposób przeprowadzana jest w warunkach domowych i kto odkrył to zjawisko.
Odpowiedź

  Pasteryzacja – zapoczątkowana przez Ludwika Pasteura, technika konserwacji  za pomocą odpowiednio dobranego podgrzewania produktów spożywczych, tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych. Głównym zadaniem pasteryzacji jest przedłużanie trwałości produktów poprzez unieszkodliwienie form wegetatywnych mikroorganizmow. Proces ten nie niszczy jednak form przetrwalnikowych ani większości wirusów. Specyficzną metodą pasteryzacji jest tyndalizacja, inną tzw. Apertyzacja czyli „wekowanie” Ogrzewanie do temperatury powyżej 100*C nazywane jest sterylizacją, jedna z metod sterylizacji żywności jest proces UHT.

W życiu człowieka fermentacja odgrywa bardzo ważną role. Fermentacja w ciele człowieka odbywa się podczas intensywnego skurczu i rozkurczu mięśni podczas oddychania beztlenowego Odbywa się ona poprzez redukcję pirogronianu do kwasu mlekowego w reakcji  Pasteryzacja to sposób konserwacji produktów spożywczych przez podgrzewanie w celu zniszczenia lub zahamowania wzrostu drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i ich wartości odżywczych.Pasteryzację wykonuje się w celu przedłużenia trwałości produktów.

Dodaj swoją odpowiedź