W przyrodzie : 1rozkładają resztki obumarłych organizmów 2.wychwytują azot z powietrza, wypełniając przestrzeń między grudkami ziemi i przekształcają go w formę dostępną dla roślin 3.oczyszczają wodę i ściek 4.umożliwiają proces trawienia 5.dzięki bakteriom powstaje próchnica. 6.bakterie powodują niszczenie materiałów takich jak drewno, czy papier W gospodarce człowieka 1.są wykorzystywane w przemyśle: mleczarskim – w produkcji kefirów i jogurtów,serów 2.mogą powodować np plamistość liści buraka, rak bakteryjny pomidora lub bakterioza kapusty 3.przerabia się rośliny na materiał np.: len 4.stosuje się do produkcji antybiotyków, szczepionek cze witamin 5.przyczyniają się do chorób zwierząt i ludzi
W przyrodzie; * samooczyszczają wody i ścieki * powodują rozkład szczątków zwierzęcych i roślinnych * odgrywają rolę w procesach glebotwórczych * znaczna ilość bakterii jest czynnikami chorobotwórczymi, powodując choroby roślin, jak i zwierząt * dzięki nim powstaje próchnica * uwalniają azot do atmosfery W gospodarce; * wykorzystuje się je, np. do kiszenia kapusty, ogórków * wykorzystywane do produkcji kefirów i jogurtów * wiele bakterii powoduje choroby u człowieka * wykorzystywane w produkcji antybiotyków * negatywnym działaniem bakterii jest to, że psują żywność, drewno i inne rzeczy