Glutaminian sodu - Glutaminian sodu bywa uznawany za przyczynę tzw. syndromu chińskiej restauracji - choroby związanej z nadmiernym spożyciem glutaminianu sodu lub nadwrażliwością na niego. Objawy to zawroty głowy, palpitacje serca nadmierna potliwość i uczucie niepokoju. Sorbinian potasu - U niektórych osób związek ten może wywoływać reakcje alergiczne, podrażnienia skóry, astmę oraz problemy behawioralne. Benzoesan sodu - Duże dawki benzoesanu sodu działają drażniąco na śluzówkę żołądka, dlatego spożycie zawierających go produktów może u osób nadwrażliwych (np. chorych na chorobę wrzodową) powodować dolegliwości bólowe. W połączeniu z witaminą C może przekształcić się w rakotwórczy benzen, co ma znaczenie szczególnie w przypadku napojów gazowanych, w których stosuje się jednocześnie obie te substancje. Benzoesan potasu - U niektórych osób benzoesan potasu może wywoływać reakcje alergiczne, a także astmę, pokrzywkę oraz egzemę (wypryski). Związek ten działa drażniąco na błonę śluzową żołądka. Nie powinny go spożywać osoby uczulone na aspirynę.
Wymień substancje szkodliwe dodawane do żywności oraz podaj wpływ tych substancji na zdrowie człowieka (4 substancje) błagam szybko
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź