Warzywa i owoce są polecane od wieków, jako niezbędne elementy diety. Warzywa i owoce zalecane dawniej oparte były na wierzeniach i obserwacjach. Dziś udowodniono istnienie zależności między stanem zdrowia a dietą bogatą lub ubogą w warzywa i owoce. Należy zachować zasadę, że to co się da zjeść na surowo, a nie przetworzone termicznie ma większą wartość witaminową. Owoce i warzywa przetworzone termicznie na dodatek w sposób niewłaściwy np. przez długie gotowanie zawierają już tylko kalorie. Zasada druga w stosunku do owoców: należy jeść 1 godzinę przed właściwym posiłkiem lub 2 godziny po posiłku. Surowe owoce trawią się przeciętnie około 1 godziny a inne pokarmy dłużej. Surowe owoce i warzywa wytwarzają w żołądku kwasy, dlatego aby nie mieć problemów żołądkowo jelitowych, należy zachować te zasady. Jedzenie warzyw i owoców na surowo, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia nadwagi i otyłości. Warzywa i owoce korzystnie wpływają na zdrowie człowieka dzięki zawartości bogatych składników chemicznych takich jak: witaminy, składniki mineralne
-Owoce dostarczają wielu witamin -Zapobiegają chorobom cywilizacyjnym -Chronią przed nowotworami -Wzmacniają odpornośc -Wiele gatunków owoców posiada wysoką zawartość pektyn, które mają zdolność żelowania i absorbują trujące substancje w jelicie Więcej nie znalazłem :)