B1 Bierze udział w przemianie węglowodanów i tłuszczów. Wspomaga trawienie i apetyt, odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie serca i mięśni. Pomaga zwalczać chorobę morską. Brak: Zmęczenie, depresja, brak apetytu, osłabiona pamięć, zapalenie wielonerwowe, drętwienia kończyn.Źródła w pożywieniu: - ryż, - soja (suche ziarno), - pszenica, - chleb razowy, - kasza gryczana, - mąka, - orzechy i orzeszki arachidowe, - drożdże piwne, - nerki i wątroba wołowa, - schab wieprzowy, - warzywa tj. bób, groch, biała fasola, ziemniaki, - rodzynki. B2: Odpowiedzialna za procesy biochemiczne skóry, paznokci, włosów, poprawia widzenie. Potrzebna organizmowi przy produkcji anty-ciał i czerwonych ciałek krwi. Brak:Niedobór powoduje stany zapalne błon śluzowych jamy ustnej i języka. Uczulenie na światło, problemy ze wzrokiem, problemy z układem trawiennym, zawroty głowy.Wystepuje płatki kukurydziane zbożowe, masło orzechowe, kawa, kako. B6:Niedobór powoduje stany zapalne błon śluzowych jamy ustnej i języka. Uczulenie na światło, problemy ze wzrokiem, problemy z układem trawiennym, zawroty głowy. Brak: Zmęczenie, anemia, dysfunkcje systemu nerwowego, problemy z włosami, skurcze i spazmy mięśni, pękające kąciki ust. Występowanie: mięso z ryb – szczególnie z makreli i łososia Można ją również znaleźć w mięsie indyczym oraz podrobach – szczególnie wołowych i wieprzowych
B1 (tiamina) 1. wspomaga pracę ukł. nerwowego, uczestniczy w spalaniu cukrów, wspomaga proces wzrostu 2. zaburzenia trawienia, niewydolność krążenia, zaburzenia w funkcjonowaniu centralnego ukł. nerwowego, porażenie nerwów, choroba beri beri 3. ciemne pieczywo, ryż brązowy, razowe mąki, pomarańcze, suszone owoce B2 (ryboflawina) 1. udział w procesach utleniania i redukcji, prawidłowe działanie narządów wzroku, przemiana aminokwasów i lipidów, razem z wit. A wpływa na stan błon śluzowych organizmu 2. uszkodzenie gałek ocznych i rogówki, łuszczenie się skóry w okolicach ust, nosa, wypadanie włosów, łojotok, pękające wargi, zajady 3. wątroba, chude sery, migdały, dziczyzna B6 (pirydoksyna) 1. przemiana aminokwasów, synteza białek i tłuszczów, synteza hemoglobiny i hormonów, podnosi odporność organizmu, oddziałuje na ciśnienie krwi i pracę serca, łagodzi skutki uboczne przyjmowania leków 2. stany zapalne skóry, zmęczenie, nudności, odruchy wymiotne, spadek odporności, wzrost ryzyka pojawienia się zmian nowotworowych 3. ryby, mięso, ziemniaki (warzywa skrobiowe), banany