1.Za co odpowiedzialna jest witamina w organizmie, 2. co się dzieje gdy jej nie ma, 3. co jest jej źródłem (czyli w czym się znajduje) Witaminy: B1, B2, B6

1.Za co odpowiedzialna jest witamina w organizmie, 2. co się dzieje gdy jej nie ma, 3. co jest jej źródłem (czyli w czym się znajduje) Witaminy: B1, B2, B6
Odpowiedź

B1 Bierze udział w przemianie węglowodanów i tłuszczów. Wspomaga trawienie i apetyt, odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie serca i mięśni. Pomaga zwalczać chorobę morską. Brak: Zmęczenie, depresja, brak apetytu, osłabiona pamięć, zapalenie wielonerwowe, drętwienia kończyn.Źródła w pożywieniu:  - ryż, - soja (suche ziarno), - pszenica,  - chleb razowy, - kasza gryczana, - mąka, - orzechy i orzeszki arachidowe, - drożdże piwne, - nerki i wątroba wołowa, - schab wieprzowy, - warzywa tj. bób, groch, biała fasola, ziemniaki, - rodzynki. B2: Odpowiedzialna za procesy biochemiczne skóry, paznokci, włosów, poprawia widzenie. Potrzebna organizmowi przy produkcji anty-ciał i czerwonych ciałek krwi. Brak:Niedobór powoduje stany zapalne błon śluzowych jamy ustnej i języka. Uczulenie na światło, problemy ze wzrokiem, problemy z układem trawiennym, zawroty głowy.Wystepuje  płatki kukurydziane zbożowe, masło orzechowe, kawa, kako. B6:Niedobór powoduje stany zapalne błon śluzowych jamy ustnej i języka. Uczulenie na światło, problemy ze wzrokiem, problemy z układem trawiennym, zawroty głowy. Brak: Zmęczenie, anemia, dysfunkcje systemu nerwowego, problemy z włosami, skurcze i spazmy mięśni, pękające kąciki ust. Występowanie:  mięso z ryb – szczególnie z makreli i łososia Można ją również znaleźć w mięsie indyczym oraz podrobach – szczególnie wołowych i wieprzowych

B1 (tiamina) 1. wspomaga pracę ukł. nerwowego, uczestniczy w spalaniu cukrów, wspomaga proces wzrostu 2. zaburzenia trawienia, niewydolność krążenia, zaburzenia w funkcjonowaniu centralnego ukł. nerwowego, porażenie nerwów, choroba beri beri 3. ciemne pieczywo, ryż brązowy, razowe mąki, pomarańcze, suszone owoce B2 (ryboflawina) 1. udział w procesach utleniania i redukcji, prawidłowe działanie narządów wzroku, przemiana aminokwasów i lipidów, razem z wit. A wpływa na stan błon śluzowych organizmu 2. uszkodzenie gałek ocznych i rogówki, łuszczenie się skóry w okolicach ust, nosa, wypadanie włosów, łojotok, pękające wargi, zajady 3. wątroba, chude sery, migdały, dziczyzna B6 (pirydoksyna) 1. przemiana aminokwasów, synteza białek i tłuszczów, synteza hemoglobiny i hormonów, podnosi odporność organizmu, oddziałuje na ciśnienie krwi i pracę serca, łagodzi skutki uboczne przyjmowania leków 2. stany zapalne skóry, zmęczenie, nudności, odruchy wymiotne, spadek odporności, wzrost ryzyka pojawienia się zmian nowotworowych 3. ryby, mięso, ziemniaki (warzywa skrobiowe), banany

Dodaj swoją odpowiedź