rolnictwo polski na tle rolnictwa uni europejskiej

rolnictwo polski na tle rolnictwa uni europejskiej
Odpowiedź

Warunki produkcji rolniczej Duża powierzchnia rolna w Polsce (18 608 tys. ha, trzecie miejsce w Europie, po Francji i Hiszpanii) pozwala użytkować ziemię w sposób mniej intensywny, stosować metody produkcji przyjazne środowisku naturalnemu. Przewaga gruntów ornych (76,2% użytków rolnych) umożliwia dostosowanie zasiewów do potrzeb rynku. Znaczna część powierzchni Polski obejmuje regiony mało zanieczyszczone, ekologicznie czyste, dla których szansą jest produkcja zdrowej żywności. Gorsze, w po-równaniu z krajami Unii Europejskiej leżącymi w podobnej strefie klimatycznej, warunki rozwoju rolnictwa: słabsza jakość gleb (duży udział nieurodzajnych gleb lekkich) oraz krótki okres wegetacji sprawiają, że polskie rolnictwo jest mniej wydajne. Struktura polskiego rolnictwa Rozdrobniona struktura obszarowa (średnia powierzchnia gospodarstwa w Polsce - 7,8 ha, w Unii Europejskiej - 18 ha) zagraża konkurencyjności polskiego rolnic-twa. Większość polskich gospodarstw (56,3%) nie przekracza 5 ha i nie sprzedaje na rynku swych produktów. W ciągu ostatnich ośmiu lat liczba gospodarstw indywidualnych zmniejszyła się o 130 tys., ciągle jednak przekracza dwa miliony. Polskie gospodarstwa powoli zwiększają swą powierzchnię, w latach 1990-1997 o 0,7 ha Ceny ziemi W porównaniu z krajami UE ziemia w Polsce jest tania. Niewysoka cena wynika ze słabej jakości ziemi, dużej podaży po likwidacji PGR-ów i małego zainteresowania kupnem. Istnieją różnice regionalne w cenie ziemi; duże zainteresowanie jej zakupem występuje w regionach o wyższym rozwoju rolnictwa (dawne woj. poznańskie, opolskie, bydgoskie). Niskie ceny ziemi przyciągają zagraniczny kapitał.  Zatrudnienie w rolnictwie W Polsce jest procentowo ponad cztery razy więcej rolników niż w Unii Europejskiej (Polska - 25,8%, UE - 5,5%). Polscy rolnicy są mało wydajni; poziom plonów zbóż w Polsce odpowiada poziomowi, jaki Francja i RFN osiągnęły w latach 1966 -1970. Młody wiek rolników (1/3 właścicieli gospodarstw nie przekroczyła czterdziestu lat, w gospodarstwach powyżej 15 ha - 43%) sprawia, że łatwiej przystosują się do nowych warunków działania. Z kolei niski poziom wykształcenia młodzieży wiejskiej (wysokie koszty nauki w szkołach średnich i wyższych) utrudnia znalezienie nowych miejsc pracy poza rolnictwem. Polska musi dostosować standardy jakości i przepisy do UE, te stowarzyszenia rolników (że wiele gospodarstw robi się jednym dużym) jest ważne i może pomóc,  zmniejszenie importu, wyciąganie jak najwięcej kasy i DOBRE jej inwestowanie (fundusz PHARE,program SAPARD), modernizacja gospodarstw aby robiły lepszej jakości produkty,  niech organizacjami wspierającymi rozwój rolnictwa kierują ludzie młodzi z dobrym wykształceniem i nowymi pomysłami dać możliwości ludziom ze wsi na prace w innych działach gospodarki , np. usługach, jest tak bo nie mają wykształcenia i nie mają gdzie iśc do pracy

Warunki produkcji rolniczej Duża powierzchnia rolna w Polsce (18 608 tys. ha, trzecie miejsce w Europie, po Francji i Hiszpanii) pozwala użytkować ziemię w sposób mniej intensywny, stosować metody produkcji przyjazne środowisku naturalnemu. Przewaga gruntów ornych (76,2% użytków rolnych) umożliwia dostosowanie zasiewów do potrzeb rynku. Znaczna część powierzchni Polski obejmuje regiony mało zanieczyszczone, ekologicznie czyste, dla których szansą jest produkcja zdrowej żywności. Gorsze, w po-równaniu z krajami Unii Europejskiej leżącymi w podobnej strefie klimatycznej, warunki rozwoju rolnictwa: słabsza jakość gleb (duży udział nieurodzajnych gleb lekkich) oraz krótki okres wegetacji sprawiają, że polskie rolnictwo jest mniej wydajne. Struktura polskiego rolnictwa Rozdrobniona struktura obszarowa (średnia powierzchnia gospodarstwa w Polsce - 7,8 ha, w Unii Europejskiej - 18 ha) zagraża konkurencyjności polskiego rolnic-twa. Większość polskich gospodarstw (56,3%) nie przekracza 5 ha i nie sprzedaje na rynku swych produktów. W ciągu ostatnich ośmiu lat liczba gospodarstw indywidualnych zmniejszyła się o 130 tys., ciągle jednak przekracza dwa miliony. Polskie gospodarstwa powoli zwiększają swą powierzchnię, w latach 1990-1997 o 0,7 ha Ceny ziemi W porównaniu z krajami UE ziemia w Polsce jest tania. Niewysoka cena wynika ze słabej jakości ziemi, dużej podaży po likwidacji PGR-ów i małego zainteresowania kupnem. Istnieją różnice regionalne w cenie ziemi; duże zainteresowanie jej zakupem występuje w regionach o wyższym rozwoju rolnictwa (dawne woj. poznańskie, opolskie, bydgoskie). Niskie ceny ziemi przyciągają zagraniczny kapitał.  Zatrudnienie w rolnictwie W Polsce jest procentowo ponad cztery razy więcej rolników niż w Unii Europejskiej (Polska - 25,8%, UE - 5,5%). Polscy rolnicy są mało wydajni; poziom plonów zbóż w Polsce odpowiada poziomowi, jaki Francja i RFN osiągnęły w latach 1966 -1970. Młody wiek rolników (1/3 właścicieli gospodarstw nie przekroczyła czterdziestu lat, w gospodarstwach powyżej 15 ha - 43%) sprawia, że łatwiej przystosują się do nowych warunków działania. Z kolei niski poziom wykształcenia młodzieży wiejskiej (wysokie koszty nauki w szkołach średnich i wyższych) utrudnia znalezienie nowych miejsc pracy poza rolnictwem. Polska musi dostosować standardy jakości i przepisy do UE, te stowarzyszenia rolników (że wiele gospodarstw robi się jednym dużym) jest ważne i może pomóc,  zmniejszenie importu, wyciąganie jak najwięcej kasy i DOBRE jej inwestowanie (fundusz PHARE,program SAPARD), modernizacja gospodarstw aby robiły lepszej jakości produkty,  niech organizacjami wspierającymi rozwój rolnictwa kierują ludzie młodzi z dobrym wykształceniem i nowymi pomysłami dać możliwości ludziom ze wsi na prace w innych działach gospodarki , np. usługach, jest tak bo nie mają wykształcenia i nie mają gdzie iśc do pracy JAK JEST? • Zatrudnienie powyżej 20 %  • Niekorzystna struktura wieku: jest dużo osób starszych ok. 25% użytkowników gospodarstw indywidualnych osiągnęło wiek emerytalny. Wskutek migracji do miast brak młodych, pomysłowych reguły najbardziej przedsiębiorczych i otwartych na nowości rolników.  • Niskie wykształcenie rolników. Niski poziom wykształcenia młodzieży wiejskiej (wysokie koszty nauki w szkołach średnich i wyższych) utrudnia znalezienie nowych miejsc pracy poza rolnictwem. • Słabe przygotowanie do wykonywania zawodu, spowodowane niskim wykształceniem.  • Średnia wydajność rolnictwa. Poziom plonów zbóż w Polsce odpowiada poziomowi, jaki Francja i RFN osiągnęły w latach 1966 -1970. Polski rolnik statystycznie wykonuje prace na powierzchni 4,4 ha, podczas gdy amerykański na powierzchni 135 ha.  • Rozdrobnienie produkcji. Większość polskich gospodarstw (56,3%) nie przekracza 5 ha i nie sprzedaje na rynku swych produktów. • Nie opłacalność rolnictwa. Obecnie w Polsce występuje zjawisko nadprodukcji żywnościowej, w rezultacie ceny są niskie a opłacalność produkcji niewielka.  • Niedoinwestowanie rolnictwa. Większość budynków gospodarskich wymaga remontów i modernizacji oraz wyposażenia w nowoczesne urządzenia. • Silne uzależnienie od warunków pogodowych. JAK BYĆ POWINNO? • Ludność wiejska powinna mieć większe możliwości lepszego wykształcenia i zdobycia pracy w innych działach gospodarki (np. usługi). • Większa dostępność do oświaty młodych ludzi ze wsi. Poprzez wykształcenie rolnicze będą mogli zajmować się dużymi gospodarstwami, tworzyć biznespaln, na podstawie których otrzymają kredyty itd.  • Żeby zwiększyć wydajność rolnictwa, trzeba zwiększyć kulturę agrarną, i sprowadzić wysokiej jakości materiał siewny.  • Stworzenie dużych przedsiębiorstw gospodarczych a zlikwidowanie małych znacznie poprawi sytuacje polskiego rolnictwa. Stanie się ono opłacalne, stworzą się nowe miejsca pracy., lepiej będzie wykorzystywany areał, możliwe będzie zastosowanie nowych możliwości technologicznych i nowych metod zarządzania. Umożliwi to także współprace i konkurowanie z innymi przedsiębiorstwami i możliwość eksportu. 

Dodaj swoją odpowiedź
Administracja

Prawo europejskie

Prawo europejskie prof. Tyranowski 1999
Powstanie UE: najważniejsze etapy:
1946 r. Winston Churchill, w Zurichu, mówił o potrzebie stworzenia „stanów zjednoczonych Europy”,
1947 r. Uruchomiony został amerykański Plan Marshall...

Wiedza o społeczeństwie

Informacje o UE

1 Symbole UE

Flaga- gwiazdy tworzące koło na niebieskim tle; gwiazd jest 12- symbol doskonałości i jedności, jest to także odniesienie do chrześcijańskich tradycji Europy- do gwiazd maryjnych (12 gwiazd tworzy wieniec wokół głowy...