Dolny Śląsk różnorodny kulturowo Ze względu na różnorodność kulturową trudno wskazać charakterystyczne dla Dolnego Śląska zwyczaje wielkanocne. Mozaikę kulturową dobrze obrazują wzornictwo pisanek oraz potrawy wielkanocne, które można spotkać na dolnośląskich stołach. Olbrzymia różnorodność oraz dynamika zmian to jedne z podstawowych cech charakteryzujących kulturę Dolnego Śląska - oceniła kierownik Muzeum Etnograficznego we Wrocławiu Elżbieta Berendt. - To co się stało na Dolnym Śląsku nie ma precedensu w skali Europy. W krótkim czasie po wojnie na ogromnym obszarze nastąpiła wymiana ludności, a ludność, która tu przybyła ze swoimi dziedzictwem kulturowym, ze swoimi tradycjami, musiała odnaleźć się w obcym dla siebie środowisku kulturowym - mówiła etnograf. Po II wojnie światowej na teren Dolnego Śląska, z którego została wysiedlona ludność niemiecka, przyjechali Polacy wysiedleni w latach 1944-46 z Kresów Wschodnich. Na Dolnym Śląsku po wojnie osiedlała się również ludność z innych regionów Polski m.in. z Kielecczyzny oraz Rzeszowszczyzny. - Tu również przyjechali potomkowie Polaków, którzy mieszkali na Bukowinie w Rumunii, w Bośni, Francji czy Belgii - tłumaczyła Berendt. Mozaikę kulturową regionu dopełniają także Łemkowie, Karaimi, Ormianie, Ukraińcy, Niemcy, Grecy i przybyli nieco późnej przedstawiciele innych narodowości. Różnorodność kulturową regionu dobrze obrazuje organizowana corocznie od kilkudziesięciu lat we wrocławskim Muzeum Etnograficznym wystawa pisanek i palm wielkanocnych, tworzonych przez mieszkańców regionu. Można tam zobaczyć pisanki oklejane wycinanką łowicką, zdobione techniką batikową według wzorów huculskich i opoczyńskich czy oklejane rdzeniem sitowia według wzorów z Suwalszczyzny. - Dobrym przykładem różnorodności kulturowej naszego regionu są również potrawy spożywane podczas Świąt Wielkanocnych - mówiła Berendt. Na dolnośląskich stołach można spotkać pochodzącą z Kresów Wschodnich smarzenicę, potrawę podawaną na śniadanie wielkanocne jako danie główne. To serwowana na gorąco i okraszona chrzanem mieszanka boczku, szynki, kiełbasy i jajek. Specjałami pochodzącym z kresów jest również paska, czyli wypiekany w okrągłej formie chleb oraz tarnowiecki mazurek - ciasto drożdżowe, na które kładzie się warstwę sera. Na łemkowskich stołach można z kolei spotkać kysylicę, czyli żur łemkowski. To gęsta zupa z listkiem bobkowym, zielem angielskim, czarnym pieprzem oraz kminkiem. Do tego podaje się ziemniaki z omastą z tłuszczu z przysmażoną cebulką. Różnorodność kulturowa powoduje, że etnografom trudno wskazać charakterystyczne dla regionu elementy obrzędowości wielkanocnej. - Na Dolnym Śląsku kontynuowane są elementy tradycji wielkanocnych, które można spotkań w zwyczajach występujących na terenie całej Polski - mówiła kierownik muzeum. Jak zaznaczyła w ostatnich latach widoczne są próby budowania jednej tożsamości kulturowej mieszkańców regionu. - Coraz częściej sięga się na przykład po elementy kultury przedwojennych mieszkańców Dolnego Śląska i dopowiada się elementy powojennej tradycji, próbując stworzyć z tego spójną całość - opowiadała Berendt.
Opisz jeden ze zwyczajów wywodzących się z twojego rejonu . ( Dolny Śląsk )
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź