Opisz regionalne potrawy Mazowsza :))

Opisz regionalne potrawy Mazowsza :))
Odpowiedź

Do najbardziej charakterystycznych potraw regionalnych zaliczyć trzeba kurpiowską zupę grzybową z prosninek, czyli zielonych gąsek, a także kurpiowski chleb z ziemniakami podawany do smażonej cebuli i jajek. Gęś pieczona z jabłkami lub modrą kapustą, "kurczak po polsku" nadziewany podrobami, natką, bułką i jajkiem, to inne potrawy typowe dla Mazowsza, podobnie jak krupnik kurpiowski, wątróbka szpikowana słoniną, czy fafernuchy - kopytka z sosem z buraków cukrowych.Nieodłącznym elementem kuchni mazowieckiej jest oczywiście znacznie bardziej różnorodna kuchnia warszawska. Centralne usytuowanie stolicy na mapie szlaków handlowych, a także obecność dworu królewskiego sprzyjały urozmaiceniu kuchni o potrawy z całej Polski, a także innych narodów. Specjałami Warszawskimi są między innymi "karp po żydowsku" - z dodatkiem rodzynek i migdałów - tudzież znane na całym świecie "flaki warszawskie", w skład której to potrawy wchodzą wyraziste przyprawy takie jak imbir czy gałka muszkatołowa.Mazowsze poszczycić się może wieloma tradycyjnymi wyrobami spożywczymi. Na liście produktów regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi znalazły się między innymi sójka mazowiecka (rodzaj dużego pieroga faszerowanego kapustą i kaszą jaglaną z dodatkami), kurpiowskie miód i polędwica, piwo ciechanowskie, kogutki, jaja i makaron z Radziwiłłowa, wyroby mięsne z Sobień Jezior, a także baba z chleba żytniego, pańska skórka i zakroczymskie przetwory z wiśni.

ja jestem z Warszawy także moge Ci pomóc . flaki zapiekane pod serem, jak ktoś nie lubi flaków to podaje się rosół, bułka z pieczarkami, baba warszawska, pyzy z serem, zrazy wołowe, pączki

Dodaj swoją odpowiedź