Domowa gorąca czekolada Składniki na na 2 słoiczki proszku: 75 g ciemnego kakao 100 g cukru brązowego 50 g cukru białego 35 g skrobi ziemniaczanej 100 g gorzkiej czekolady (60%) 80 g kropelek-łezek z gorzkiej czekolady Ścieramy czekoladę na tarce, dodajemy przesiane przez sitko kakao i skrobię, oraz inne składniki. Mieszamy i gotowe. Przechowujemy w hermetycznych słoikach. Aby przygotować gorącą czekoladę w garnuszku mieszamy 3 łyżki czekoladowego proszku z 130/150 ml zimnego mleka( mleko dolewamy stopniowo). Następnie dobrze mieszamy aby nie było grudek, wstawiamy na średni gaz i gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Gęstość czekolady można regulować dodając mniej lub więcej mleka, lub dodając więcej skrobi do mieszanki.Można też czekoladę przygotować, bezpośrednio w kubku, w mikrofali. Do większego kubka wsypujemy czekoladę i po trochu dodajemy zimne mleko. Wstawiamy do mikrofali na moc 750W na 1,50 min. Smacznego))
500 ml mleka (pełnego lub odtłuszczonego)140 gram drobno połamanej gorzkiej lub półsłodkiej czekolady*szczypta gruboziarnistej soli