napisz krotka notatke na temat parzenia i rodzaju herbaty w chinach prosze szybko tak okolo 10 zdan

napisz krotka notatke na temat parzenia i rodzaju herbaty w chinach prosze szybko tak okolo 10 zdan
Odpowiedź

Żeby przygotować dobrą chińską herbatę trzeba wiedzy i oczywiście doświadczenia w parzeniu herbaty. Sztuka polega w tym że trzeba dobrać odpowiednie ilości wody i liści, aby wydobyć z herbaty wszystkie aromaty. Ta ilość ilość liści powinna być dostosowana do wielkości czajnika i ile osób w danej chwili będzie piło herbatę. Woda na herbatę powinna być miękka nie twarda. Woda powinna być przede wszystkim świeża,wcześniejsza woda co była w czajniku już się nie nadaje. Temperatura gotowania herbaty zależy od rodzaju herbaty np herbata zielona powinna się parzyć od 70 stopni do 80. Herbaty lekko fermentowane powinny się parzyc od 80 do 90,a mocno fermentowane od 90 do 100. Im więcej liści do ilości wody tym jak najkrócej trzeba parzyć herbatę. W mniejszych czajnikach można przygotować tę samą porcję 4-5 razy. Licze na Naj

Dodaj swoją odpowiedź