Wyjaśnij skróty : HACCP , GHP ,GMP ,GLP. Proszę napisać w 3 zdaniach o każdym z osobna . Z góry thx :) .

Wyjaśnij skróty : HACCP , GHP ,GMP ,GLP. Proszę napisać w 3 zdaniach o każdym z osobna . Z góry thx :) .
Odpowiedź

HACCP  - System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli ( eng. Hazard Analysis and Citual Control Point System) - postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności z punktu widzenia jej jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas produkcji i dystrybucji żywności. Jest to jednocześnie system mający na celu określenie metod ograniczenia tych zagrożeń oraz ustalenia działań naprawczych.. Jest często określany jako system zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności. GHP i GMP są to wstępne wymagania higieny żywności i produkcji, które musi wdrożyć przedsiębiorca przed przystąpieniem do systemu HACCP. GHP - zasady dobrej praktyki higienicznej ( eng. Good Hygienic Practice) GMP - zasady dobrej praktyki produkcyjnej ( eng. Good Manufacturing Practice) GLP - zasady dobrej praktyki laboratoryjnej ( eng. Good Laboratory Practice) - .jest to system zapewnienia jakości badań, określający zasady organizacji jednostek badawczych wykonujących niekliniczne badania z zakresu bezpieczeństwa i zdrowia człowieka i środowiska, w szczególności badania substancji i preparatów chemicznych wymagane ustawą, i warunki, w jakich te badania są planowane, przeprowadzane i monitorowane, a ich wyniki są zapisywane, przechowywane i podawane w sprawozdaniu..."

Dodaj swoją odpowiedź