A. Dobre Dobre bakterie, czyli drobnoustroje żyjące w organizmie człowieka regulują prawidłowe działanie organizmu. Każdy z nas ma 90 bilionów dobrych bakterii, które w sumie zawierają sto razy więcej genów niż ludzki genom. To dwa kilogramy bakterii, bez których nie moglibyśmy żyć i cieszyć się dobrym zdrowiem. Złe Bakterie przenikają do organizmu człowieka głównie przez układ pokarmowy i oddechowy, tzn. dostają się wraz z pożywieniem, płynem, jak również wraz powietrzem wdychanym do płuc. Wywołują one choroby takie jak dur brzuszny, trąd, cholera, dżuma, gruźlica oraz odpowiadają za niektóre zatrucia pokarmowe. B. Dobre Dzięki bakteriom przyroda nieożywiona może funkcjonować - Bakterie wspomagają wiele roślin uprawnych (np. łubin, soja, fasola) pozwalając im rosnąć na mało żyznych glebach - Wychwytują one gazowy azot z powietrza. Przyczyniają się do psucia (gnicia) żywności - Niszczą wiele materiałów przemysłowych Nie mam pojęcia jeśli chodzi o zwierzęta, ale najprawdopodobniej będą one bardzo zbliżone do ludzi.
Bakterie mają bardzo duże znaczenie w przyrodzie jak i w życiu człowieka. Czasami źle wpływają na środowisko i gospodarkę człowieka, lecz są takie przypadki bakterie pomagają. Pozytywna rola bakterii w środowisku: - Bakterie powodują rozkład szczątków roślinnych i zwierzęcych, dzięki czemu powierzchnia Ziemi nie jest pokryta warstwą martwych roślin, czy zwierząt. - Dzięki bakteriom powstaje próchnica. - Bez bakterii w glebie nie byłoby soli mineralnych, ponieważ bakterie mineralizują glebę. Bez soli mineralnych rośliny sie mogłyby rosnąć. - Głównym składnikiem ścian komórkowych jest celuloza. Bakterie żyjące w żołądkach zwierząt roślinożernych pomagają zwierzętom trawić celulozę. - Bakterie przyczyniają się do oczyszczania wody. - Bakterie żyją w symbiozie z wieloma organizmami. Negatywna rola bakterii w środowisku: - Bakterie przyczyniają się do powstawania chorób roślin i zwierząt. U roślin są to np.: plamistość liści buraka, rak bakteryjny pomidora lub bakterioza kapusty. U zwierząt takie choroby to np.: różyca, gruźlica i nosacizna. - Uwalniają azot do atmosfery. Pozytywna rola bakterii w życiu człowieka: - Bakterie wykorzystywane są do produkcji kefirów, jogurtów, serów, alkoholu. Wykorzystuje się je również do przeróbki roślin na materiał np.: len. - W przemyśle farmaceutycznym bakterie odgrywają bardzo dużą rolę. Używa się ich do produkcji szczepionek, antybiotyków, a także witamin. - Bakterie przyczyniają się do procesu fermentacji, czyli kiszenia np.: kapusty. - Bakterii używa się również w rolnictwie jako organizmy owadobójcze. - U ludzi bakterie są źródłem witaminy B i K. - Bakterie są pokarmem dla wielu zwierząt. Negatywna rola bakterii w życiu człowieka: - Niektóre bakterie przyczyniają się do powstawania chorób np.: cholera, trąd, gruźlica, angina, szkarlatyna, krztusiec, borelioza, zapalenie opon mózgowych. - Bakterie czasami powodują zatrucia. - Przez bakterie gniją produkty spożywcze pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. - Bakterie powodują niszczenie materiałów takich jak drewno, czy papier. Jak widać nawet niewidoczne gołym okiem organizmy mają ogromne znaczenie w przyrodzie i życiu człowieka.