Podaj właściwości chemiczne i fizyczne: soli, cukru, mąki, wody, miedzi i żelaza. 

Podaj właściwości chemiczne i fizyczne: soli, cukru, mąki, wody, miedzi i żelaza. 
Odpowiedź

Sól: Własciwosci chemiczne ; - łatwo rozpuszczalna w wodzie - ma właściwości higroskopijne Wlasciwosci fizyczne : - ciało stałe - bezbarwne kryształy - słony smak - gestosc 2,17 g/cm3 - temperatura topnienia 801°C - temperatura wrzenia 1465 °C Cukier: Właściwości chemiczne; -rozpuszcza się w wodzie Fizyczne; -brak zapachu, -słodki smak, - ciało stałe -kolor biały - kryształy -brak połysku, -twardy, - dobrze rozpuszczalny w wodzie, mąka: Właściowści chemiczne: - z wodą tworzy zawiesine Właściwości fizyczne: -Stały stan skupienia, -barwa zależy od rodzaju zboża z którego jest wytwarzana, -bez zapachowa Woda: Właściwości chemiczne: -reaguje z metalami, -jest rozpuszczalnikiem dla wielu związków organicznych, -nie pali się, -nie podtrzymuje spalania. Właściwości fizyczne: -bezbarwna, -ciecz, -bezwonna -bez smaku, - temperatura topnienia 0 st C - temperatura wrzenia 100 st. C Miedź: Cechy fizyczne: -stały stan skupienia, -barwa czerwonobrązowa, -temperatura topnienia miedzi : 1083, - temperatura wrzenia: 2567 st. C -ma metaliczny połysk, -dobrze przewodzi ciepło i prąd elektryczny. Cechy chemiczne: -nie reaguje z kwasem solnym, -jest bezwonna, -w reakcji z tlenem tworzy tlenek, -jest niepalna. Żelazo: Właściwości fizyczne:   -bezwonna -bez smaku -stały stan skupienia, -stalowoszara barwa, -temperatura topnienia-1534,85stopni C, -temperatura wrzenia-2749,85 stopni C, -metaliczny połysk, -przewodzi ciepło,  Chemiczne: -nierozpuszczalne w wodzie -reaguje z tlenem.

Dodaj swoją odpowiedź