dla cukrzyka: Pierwsze śniadanie: 3 kromki pieczywa chrupkiego ryżowego z margaryną light, każda z sałatą, plastrem polędwicy drobiowej, pomidorem i ogórkiem małosolnym, kawa (jeśli lubisz słodką, to ze słodzikiem).Drugie śniadanie: chudy biały twarożek ze szczypiorkiem, wafelek light (np. firmy Sante), herbata (np. o smaku waniliowym lub owocowym).Obiad: ryż pełnoziarnisty, pierś kurczaka z rusztu, duża porcja sałatki z papryki i świeżego ogórka (papryka żółta i czerwona, mały ogórek, cebula dymka, posiekana natka pietruszki, koperek, kolendra lub bazylia) z sosem przygotowanym z łyżki oliwy, ząbka czosnku przepuszczonego przez praskę, soku z cytryny, doprawionym solą i pieprzem.Podwieczorek: duży grejpfrut jedzony jak pomarańcza.Kolacja: kromka białego chleba, sałatka szpinakowa z pieczarkami (puszka małych kolb kukurydzy, kupuj tę bez cukru, 2 pomidory średniej wielkości, 10 dag pieczarek, średnia cebula, 20 listków szpinaku, sól i pieprz). Kolby kukurydzy przekrój wzdłuż, pomidory i pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w krążki. Na dużym talerzu rozłóż szpinak, a na nim pozostałe składniki sałatki.WtorekPierwsze śniadanie: 2 kromki ciemnego pieczywa z margaryną light, sałatą i ugotowanym białkiem jajka, kawa.Drugie śniadanie: 2 duże pomidory, ser mozzarella z bazylią.Obiad: ziemniaki gotowane w mundurkach, posypane siekanym koperkiem, dzwonko łososia usmażone na oleju słonecznikowym, duża porcja gotowanych szparagów.Podwieczorek: butelka soku jednodniowego z marchwi (np. Marvit).Kolacja: sałatka z rzodkiewki. 15 rzodkiewek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, zapraw jogurtem, posól i popieprz do smaku.ŚrodaPierwsze śniadanie: kajzerka z margaryną light, sałatą, plastrem chudej szynki i pomidorem, kawa.Drugie śniadanie: jogurt naturalny z płatkami owsianymi.Obiad: schab pieczony na ruszcie, ziemniaki gotowane w mundurkach, gotowana młoda kapusta.Podwieczorek: jabłkoKolacja: porcja sałatki greckiej (sałata, ogórek, pomidor, cebula dymka, oliwki, ser feta) z sosem (kilka łyżek białego octu winnego, 1/3 szklanki oliwy, sól i pieprz). Sałatę porwij na kawałki, pomidora i ogórek pokrój w plasterki, cebulę w krążki, a ser w kostkę. Wymieszaj składniki sosu i zalej nim sałatkę. CzwartekPierwsze śniadanie: 2 kromki białego chleba z margaryną light oraz białym chudym serem twarogowym i szczypiorkiem, kawa.Drugie śniadanie: duży grejpfrut.Obiad: barszcz ukraiński.Podwieczorek: 3-4 kostki czekolady light (np. Wawel).Kolacja: sałatka z tuńczyka w sosie własnym z białkami gotowanych jajek i ziarnami kukurydzy, zaprawiona jogurtem naturalnym oraz przyprawiona solą i pieprzem. PiątekPierwsze śniadanie: pieczywo chrupkie (3-4 kromki) z margaryną light, chudym serem żółtym i pomidorem, kawa.Drugie śniadanie: sałatka Colesław.Obiad: ryż po chińsku z warzywami. Podwieczorek: kilka winogron.Kolacja: kabaczki po grecku (10 miniaturowych kabaczków, szklanka białego, wytrawnego wina, szczypta pieprzu, soli, tymianku i kolendry, liść laurowy, 5 łyżek oliwy). Kabaczki zalej wrzątkiem i gotuj trzy minuty, po czym odcedź. Pozostałe składniki gotuj w 2/3 szklanki wody około 10 minut. Dołóż kabaczki i gotuj razem z przyprawami kolejne 10 minut. Sprawdź, czy kabaczki są miękkie. Jeśli nie potrzymaj je na ogniu jeszcze parę minut.SobotaPierwsze śniadanie: kaszka manna na chudym mleku z owocami, np. malinami lub truskawkami (bez cukru).Drugie śniadanie: 1/2 małego melona.Obiad: kurczak z rożna (bez skórki!), ziemniaki gotowane w mundurkach, mizeria z jogurtem naturalnym.Podwieczorek: ciasteczka (np. biszkopty bezcukrowe Sante) i kawa.Kolacja: szpinak z ugotowanym białkiem jajka. NiedzielaPierwsze śniadanie: kromka ciemnego chleba i porcja sałatki greckiej (przepis kolacja w środę). Drugie śniadanie: 2 owoce kiwi.Obiad: szaszłyk drobiowy z grilla z warzywami.Podwieczorek: 2 mandarynki.Kolacja: 2 kromki pieczywa chrupkiego, sałatka z cykorii (cykoria pocięta w paski z oliwą z oliwek i jogurtem naturalnym), kieliszek czerwonego wytrawnego wina. Dla osób z nadciśnieniem: Pierwsze śniadanie: 2 kromki ciemnego chleba z margaryną, pasta z chudego białego sera, czosnku, sproszkowanej papryki, na liściu sałaty, 2 rzodkiewki, kiwi, szklanka herbaty z cytrynąDrugie śniadanie: 2 łyżki serka wiejskiego, 2 kromki pumpernikla, szklanka wody mineralnejObiad: talerz barszczu czerwonego czystego z fasolą Jaś, 7 pierogów leniwych, z rodzynkami, polanych zrumienioną na margarynie bułką tartą, miseczka surówki z kapusty pekińskiej z marchewką, jabłkiem i łyżką oleju rzepakowego, szklanka kompotu z mieszanki owocowejPodwieczorek: szklanka koktajlu z maślanki zmiksowanej z mrożonymi truskawkamiKolacja: dzwonko karpia w galarecie z plasterkiem marchewki i pietruszki, skropione sokiem z cytryny, 2 kromki chleba graham z margaryną, jabłko, szklanka soku pomidorowego, szklanka herbaty z melisy (uspokajająca)
Napisz jadłospis na jeden dzień dla cukrzyka ( Dieta dla cukrzyka) oraz jadłospis na jeden dzień dla osób z nadciśnieniem ( Die dla osób z nadciśnieniem) Prosze, to pilne. Najlepsze wynagrodze :)
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź