Podaj 3 przykłady produktów poddawanych poszczególnym metodom konserwacji : a)pasteryzacja b)sterylizacja c)mrożenie d)suszenie e)kwaszenie f)solenie g)cukrzenie h)marynowanie

Podaj 3 przykłady produktów poddawanych poszczególnym metodom konserwacji : a)pasteryzacja b)sterylizacja c)mrożenie d)suszenie e)kwaszenie f)solenie g)cukrzenie h)marynowanie
Odpowiedź

a)mleko , dżem , sok owocowy , piwo  b)warzywa , owoce , mięso c)wiśnie , maliny , grzyby d)śliwki , rodzynki , grzyby e)ogórek , jabłka , cukinia f)śledzie , mięso , szynka  g)dżem , kompot , soki h)ogórki , papryka , buraczki

a)mleko,sok,sos, b)mleko c)owoce,mięso,lody,warzywa d)grzyby,owoce,niektóre warzywa e)kapusta,ogórki,buraki f)sery,mięso,warzywa g) soki, jogurty,musy,kremy,budynie h)grzyby,papryka,ryby

Dodaj swoją odpowiedź