Mam jutro prezentacje na temat herbaty, jak to przedstawić ciekawie? Bo nie chcę słowo w słowo z Wikipedii

Mam jutro prezentacje na temat herbaty, jak to przedstawić ciekawie? Bo nie chcę słowo w słowo z Wikipedii
Odpowiedź

W punktach opisze ci każdy ze slajdów, jeśli masz to wykonać na komputerze ,np. w programie Power Point :) . 1. Slajd. Napisz nagłowek : Historia herbaty. I daj ciekawe zdjęcie np. z linku :https://www.google.pl/search?q=herbat&client=firefox-a&hs=nO6&rls=org.mozilla:pl:official&source=lnm... 2. Nagłówek: Jak powstawała herbata? CZARNA Otrzymywana jest w wyniku czterech procesów: więdnięcia, skręcania, fermentacji oraz suszenia. To właśnie przedostatni etap przetwarzania herbaty decyduje o jej charakterystycznym aromacie i czarnym, lekko czerwonawym kolorze. Czarna herbata w szerokim stopniu oddziałuje na nasz organizm. Wprawdzie nie jest aż tak zdrowa i dobroczynna jak zielona herbata, ale również ma wiele zalet i korzystnie działa na nasz organizm. Przede wszystkim, liście czarnej herbaty zawierają takie substancję jak tanina, teina i karoten. To teina powoduje to, że czarną herbatą można się obudzić niczym kawą. Poza tym, czarna herbata zawiera witaminy - P, K, B1, B2, PP i witaminę C. Regularne picie czarnej herbaty poprawia zdolność koncentracji i myślenia, wpływa korzystnie na układ krwionośny, a dodatkowo usprawnia trawienie i ma działanie bakteriobójcze. Pita w ilości do 3 szklanek dziennie pozwala też ochronić organizm przed kamicą żółciową. W czarnej herbacie znajdziemy też związki fluoru, które pomagaj chronić zęby przed próchnicą. Czarna herbata w połączeniu z miodem i cytryną stanowi popularny napój podawany przy przeziębieniach. Czarna herbata działa wtedy głównie napotnie pomagając w wygrzaniu organizmu i zwalczeniu infekcji. Najbardziej popularne gatunki czarnej herbaty to: - yunnan - pochodzi ona z Chin, a nazwa jej wywodzi się z prowincji, uważanej za kolebkę herbaty; - assam - tradycyjna indyjska herbata o mocnym smaku; - darjeeling - herbata indyjska, której nie należy mieszać jej z żadnymi dodatkami, gdyż mogłoby to zepsuć jej delikatny smak; - ceylon - herbata produkowana na Sri Lance o wyrazistym smaku i czerwono-brązowym kolorze. ZIELONA Pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna, różnica polega na tym iż zielona herbata powstaje z liści nie poddanych fermentacji - natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia, dzięki temu przechowuje ona więcej cennych składników od czarnej herbaty. Jest też delikatniejsza w smaku od czarnych herbat. liście zachowują zielony albo żółtozielony kolor, aromat bardzo zbliżony do naturalnego i składniki odżywcze, przede wszystkim witaminę C. W ten sposób zielona herbata jest zdecydowanie zdrowsza od czarnej i ma bardziej gorzkawy smak. Szczególnie ceni się ją za takie właściwości profilaktyczne jak: chronienie przed zawałami serca, stymulowanie krążenia krwi, obniżanie poziomu cholesterolu, zmniejszanie ryzyka zachorowania na raka, wzmacnianie zębów i kości, regulowanie procesów trawiennych i wspomaganie koncentracji.zielona przybiera barwę jasną, zbliżoną do słomkowej, a jej smak jest bardziej gorzki niż w przypadku herbaty czarnej. Najbardziej popularne są: - genmaicha - jej charakterystyczny smak wynika z pomieszania herbaty właściwiej z ziarenkami brązowego, prażonego ryżu; - gunpowder - charakteryzująca się cierpkim zielonkawo - miedzianym naparem; - sencha - z dużą zawartością witaminy C. Właściwości: - posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe - obniżają poziom cholesterolu - przeciwdziałają stresom - chronią przed zawałem serca - hamują próchnicę - korzystnie działają w przypadku nadciśnienia tętniczego - oczyszczają organizm z toksyn - chłodny napar z zielonej herbaty polecany jest do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek oraz powiek - polecane są osobom cierpiącym na nadkwaśność soku żołądkowego - zapobiegają i hamują rozwój wielu nowotworów BIAŁA Ta herbata charakteryzuje się najbardziej delikatnym i subtelnym smakiem. Powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Zebranie takich pączków możliwe jest jedynie na wiosnę. Krzewy, z których powstać ma biała herbata, są czasami dodatkowo chronione przed słońcem - ma to zapobiec wykształceniu się chlorofilu. W trakcie produkcji poddawana jest tylko procesowi więdnięcia i suszenia dzięki temu napar z białej herbaty, podobnie jak z zielonej, zawiera duże ilości witaminy C oraz ma podobne właściwości. Herbata biała ma odcień lekko srebrnawy, a po zaparzeniu ma kolor jasno-słomkowy. Najbardziej cenioną i poszukiwaną białą herbatą jest Yin Hen (Srebrna Igła), a najbardziej popularną Pai Mu Tan. Właściwości: zawiera potężną dawkę polifenoli, dzięki którym ma właściwości antyoksydacyjne (opóźniające proces starzenia i zmniejszające ryzyko zachorowań na raka) Zawiera dużo witam Orzeźwia i wspomaga koncentrację Redukuje napięcie i stres iny C ŻÓŁTA Proces produkcji zbliżony jest początkowo do herbaty białej, ale pozwala jej się na dłuższe schnięcie, co powoduje, że w smaku różni się w sposób istotny zarówno od białej jak i zielonej herbaty. Kolor naparu jest zielonkawo-żółty. Właściwości: - przywraca siły witalne, - ma znakomity wpływ na układ trawienny, - usuwa szkodliwe substancje z organizmu, - ma bardzo małą zawartość teiny (tylko 0,35%) PU-ERH Jest herbatą czerwoną, która przechodzi dodatkowy proces fermentacji (podczas której dochodzi do aktywacji enzymów i mikroelementów, które zapoczątkowują dojrzewanie herbaty) i leżakowania. O ile herbatę pozostałych rodzajów przechowuje się nie dłużej niż rok, o tyle herbata pu-erh może leżeć nawet 50 lat. Jej charakterystyczną cechą jest bardzo silny zapach i smak. Uważana jest za herbatę mającą bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Pu-Erh wpływa korzystnie na przemianę materii i obniża poziom cholesterolu. Co więcej, herbata Pu-Erh jest jedną z niewielu herbat, które celowo poddaje się procesowi starzenia- im starsza, tym droższa i bardziej pożądana. Właściwości: - obniża ciśnienie - skutecznie walczy z nadwagą (zwana zabójcą tłuszczu) - obniża poziom cholesterolu - pomaga w koncentracji - poprawia krążenie obwodowe i mózgowe - hamuje zmiany miażdżycowe - poprawia pamięć - reguluje przemiany materii - wspomaga pracę wątroby i wzmacnia ją - zawarty w niej fluor skutecznie zapobiega próchnicy - przyspiesza trawienie alkoholu - pomaga zwalczyć zły nastrój, a nawet lekką depresję - reguluje działanie układu pokarmowego - ma właściwości moczopędne - wzmacnia organizm OOLONG Często jest nazywana jest często herbatą niedofermentowaną lub półfermentowaną ze względu na sposób jej przetwarzania. Jej liście poddawane są obróbce od razu po zbiorze. W przeciwieństwie do przetwarzania herbat czarnych, liści krzewu herbacianego nie tnie się ani nie zwija, tylko pozostawia w całości. Proces fermentacji herbaty Oolong jest krótszy niż w przypadku herbat czarnych i odbywa się tylko w 20%, natomiast na Tajwanie, gdzie herbata odznacza się inną specyfiką, w 60%. Oolong ma łagodny, owocowy smak o lekko drzewnym aromacie. Najbardziej znanymi gatunkami herbaty Oolong jest "Oolong Fancy" i "Ding Dong" Właściwości: - regulują wydzielanie żółci i ułatwiają trawienie - przyśpieszają też zamianę tłuszczu w energię - obniżają poziom cholesterolu ROOIBOS Herbatę Rooibos otrzymuje się z rosnących w południowej Afryce krzewów o łacińskiej nazwie Aspalathus linearis. Rooibos nie zawiera kofeiny i ma liczne właściwości zdrowotne: działa uspokajająco, pomaga przy bólach głowy i ma w swoim składzie duże ilości fluoru i antyutleniaczy. Charakteryzuje się szczególną delikatnością w smaku i zapachu. Właściwości: - działa uspokajająco - nie zawiera kofeiny, przez co może być bez przeszkód podawana dzieciom - korzystnie działa na skórę - jest bogata w antyutleniacze - posiada niski poziom garbników - zawiera wiele witamin i minerałów (m.in.: żelazo, potas, miedź, cynk, magnez) - pomaga przy bólach głowy - pomaga przy schorzeniach jelit - zawiera dużo fluoru - zalecana przy zaburzeniach snu - pomaga przy likwidowaniu problemów z żołądkiem i trawieniem - pomaga w przypadku alergii: kataru siennego, astmy i egzemy. YERBA MATE Yerba mate to napar z wysuszonych i zmielonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Jest ona bogata w tzw. ksantynyny oraz w witamint A i C. Ma działanie moczopędne i uśmierza łaknienie, zaleca się ją jako środek wspomagający w kuracjach odchudzających. Ponadto korzystnie wpływa na cały organizm, zwłaszcza na układ nerwowy, wzmacnia ciało i umysł. Dzięki zawartości kofeiny zwalcza senność oraz zmęczenie. Yerba Mate jest kolejną herbatą o leczniczych właściwościach: posiada dużo witamin i minerałów, takich jak sód, potas, magnez i wapń. Ponadto korzystnie wpływa na układ nerwowy, wzmacnia ciało i umysł oraz pomaga w zwalczaniu stresu i zmęczenia. Właściwości: - witamina A - uodparnia organizm przeciw infekcjom, polepsza wzrok - witamina B1 - niezbędna do utrzymania właściwego stanu nerwowego - witamina B2 - wzmacnia włosy, zapobiega zapaleniom oczu - witamina C - wzmacnia zęby, zwiększa ilość czerwonych ciałek krwi - fosfor - jest niezbędny do utrzymania sprawności systemu nerwowego i wydolności organizmu - żelazo - konieczne jest do utrzymania normalnego poziomu sprawności fizycznej - wapno - wzmacnia kości i zęby. 3.Rodzaje herbat. (Wypisz te co dałam w punkcie 2, czyli zółta, biała ittd. mozesz to dac nawet i w  punkcie:)) . Dodaj zdjęcie herbaty. :) 4.Dalej daj zdjecia plantacji herbaty, kwiatu herbata, rosliny i tego jak wyglada mozesz dodac krotka notke o tym,  jak wyglada herbata gdy sie rozwija i td:). 5. Na tym slajdzie mozesz dodac  informacje z wikipedii, one sa najbardziej odpowiednie :) . Od paragrafu ,, Herbata poza chinami mozesz dodac 2 nastepne akapity po krotkim skroceniu:)) nastepnie to zatytuowac. i na 6. slajdzie dac zdjecie chinczyka pijacego herbata i napisac  jaki spoob ja parzza i pija(bo wiem z wlasnego doswiadczenia ze w szczegolny sposob). I na tym koneic. jesli masz na plakacie, to przyklej zdjecia i dodaj krotkie opisy. Korzystaj z wikipedii^^ Mam nadzieje ze dalam jakis pomysl :p

Dodaj swoją odpowiedź