1.Bioindykacja, określanie zmian w środowisku za pomocą wskaźników biologicznych (bioindykatorów). Bioindykacja jest jedną z podstawowych metod w monitoringu biologicznym. Wykorzystywane są w niej specyficzne reakcje na działanie czynników ograniczających na poziomie komórkowym, reakcje fizjologiczne i biochemiczne komórek, wrażliwość gatunków wskaźnikowych roślin i zwierząt, wrażliwość populacji i biocenozy.
2.Symbioza, trwałe współżycie organizmów dwóch odrębnych gatunków, korzystne dla obu (mutualizm) lub tylko dla jednego z nich (komensalizm).
3.Saprofit organizm cudzożywny karmiący się związkami org. pochodzącymi z rozkładu martwych szczątków roślinnych i zwierzęcych; Saprofity najliczniej występują wśród bakterii i grzybów; roztocza.
4.Destruenci, reducenci, grupa organizmów glebowych z różnych grup systematycznych (przede wszystkim bakteriami,nicieni,pierścienic,i owadów), będąca najważniejszym ogniwem w łańcuchu pokarmowym ekosystemu, której rolą jest rozkład (mineralizacja) martwej materii organicznej (detrytusu) wytworzonej przez producentów, na proste składniki mineralne, dwutlenku węgla i wodę.
5.Znaczenie porostów:
1 Są wskaźnikami zanieczyszczenia powietrza (bionidykatory)
2Są organizmami pionierskimi, przyczyniają się do powstawania gleby i tworzą miejsca bytowania dla organizmów bardziej wymagających.
3 W tundrze stanowią podstawowy pokarm dla zwierząt.
4 Są jadalne np: kusznica jadalna.
5 Otrzymuje się z nich barwniki np: lakmus.
6 Są wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym, perfumeryjnym, spożywczym.
6.Roztocza, saprofity, organizmy cudzożywne odżywiające się związkami organicznymi pochodzącymi z rozkładu martwych szczątków roślin i zwierząt. Ważne ogniwo warunkujące ponowne włączenie pierwiastków odżywczych do obiegu materii w ekosystemie (destruenci). Roztocza najliczniej reprezentowane są wśród bakterii i grzybów.