Prosze o przepis na ciasto cappucino oraz rafaello moze byc wklejone z internetu ponieważ nie wiem dlazcego nie mgoe wejsc w google a jest mi bardzo potrzebny ;8 Z gory dziękuje ;) 

Prosze o przepis na ciasto cappucino oraz rafaello moze byc wklejone z internetu ponieważ nie wiem dlazcego nie mgoe wejsc w google a jest mi bardzo potrzebny ;8 Z gory dziękuje ;) 
Odpowiedź

ciasto cappucino Składniki: biszkopt: 8 jajek28 dag cukru pudru16 dag mąki pszennej4 dag kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaciasto kokosowe: 20 dag wiórek kokosowych5 białek1 szklanka cukru zwykłego1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa cappuccino: 5 żółtekcukier waniliowy3 łyżki mąki1 budyń waniliowy 2 szklanki mleka3/4 szklanki cukru200g masła30g kawy cappuccino waniliowej( proszek)polewa: 1/2 l mleka250 g cukru1 łyżka masła3 łyżki cappuccino w proszku Wykonanie: Najpierw biszkopt. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po jednym żółtku, ciągle miksując. Następnie do ubitych białek przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem. Delikatnie mieszamy. Wylewamy do formy o wymiarach 28x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut w 170 stopniach, do suchego patyczka. Po upieczeniu upuszczamy w brytfance na podłogę z około 40 cm. Studzimy na kratce. Robimy ciacho kokosowe. Białka ubijamy z cukrem. Kokos mieszamy z proszkiem i delikatnie łączymy z białkami. Wykładamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy w 170 stopniach około 30 minut, na złoty kolor. Pora na masę. Z mleka odlewamy około 1/2 szklanki. Dodajemy do niej żółtka, mąkę, budyń i dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Gotujemy budyń i zostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy na puch i dodajemy do niego zimny budyń oraz kawę w proszku. No i polewa. Wszystkie składniki oprócz cappuccino łączymy i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy się zagotuje dodajemy cappuccino i gotujemy jeszcze około 5 minut. Stygnąca polewamy ciasto.  Biszkopt przecinamy na pół. Na jednej części układamy połowę masy, na to placek kokosowy, druga połowa masy i biszkopt oraz polewa.  ciasto rafaello Składniki:2-3 duże opakowania herbatników (ilość zależna od rozmiaru blachy)2,5 szklanki mleka3 żółtka2 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej0,5 szklanki cukru1 paczka cukru wanilinowegopół tabliczki białej czekolady (50 g)250 g margaryny o temp. pokojowej¼ szklanki malibu (można użyć też biały rum, likier jajeczny lub advokat)50 g wiórków kokosowych oraz 50 g płatków migdałowych1 łyżka masła Zaczynamy od przygotowania budyniu. Do rondla wlewamy 2 szklanki mleka, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Zagotowujemy. W czasie gdy mleko się gotuje, siekamy nożem czekoladę na drobne wiórki (można też zetrzeć na tarce). W małym naczyniu miksujemy lub roztrzepujemy: żółtka, obie mąki i pół szklanki mleka – tak aby nie było grudek. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy powoli miksturę, cały czas intensywnie mieszając mleko. Całość zacznie gęstnieć – mieszamy, aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu i zestawiamy z ognia. Wsypujemy do gorącego budyniu posiekaną czekoladę i mieszamy do czasu, aż rozpuści się. Wierzch budyniu nakrywamy folią (aby nie stworzył się kożuch) i odstawiamy do przestygnięcia w chłodne miejsce. W czasie gdy stygnie, wyjmijmy z lodówki margarynę, aby nabrała temperatury pokojowej. Możemy też przygotować posypkę: na rozgrzaną patelnię wkładamy łyżkę masła, a następnie wsypujemy migdały oraz wiórki. Prażymy je, cały czas mieszając, aż do uzyskania złotego koloru, uważając, aby się nie przypaliły. Odstawiamy z ognia. Gdy budyń będzie zimny, miksujemy dokładnie margarynę. Następnie dokładamy po łyżce budyniu, cały czas miksując. Na końcu wlewamy cienką strużką alkohol, nie przerywając miksowania. Na prostokątnej lub kwadratowej blasze rozkładamy herbatniki tak, aby zajęły całe dno (nie powinny na siebie nachodzić). Smarujemy je cienką warstwą masy. Następnie układamy kolejną warstwę herbatników. Czynność powtarzamy, aż powstanie 4-5 warstw herbatników. Na wierzchu powinna znaleźć się masa. Posypujemy ją uprażonymi wiórkami i migdałami. Wstawiamy na noc do lodówki (lub dłużej, najlepsze jest po 24 godzinach).

CAPPUCINO Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szkl cukru czubata szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka kakao Ciasto kokosowe: 5 białek 20 dag kokosu 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej budyń śmietankowy - bez cukru 2 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru margaryna 2 łyżeczki kawy cappucino Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i powoli żółtka, następnie delikatnie pomieszać z mąką (wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao). Przelać ciasto do brytfanny i piec ok 30 minut w 180 stopniach. Ciasto kokosowe: Ubijamy białka, dodajemy cukier, kokos i proszek do pieczenia. Piec ok 30 min. w 180 stopniach. Krem: Część mleka wymieszać z cukrem, budyniem, cukrem waniliowym i żółtkami, powoli wlewać do gotującego się mleka mieszając na jednolitą budyniową masę.Margarynę zmiksować na puch, dodawać po łyżce wystudzony budyń a następnie kawę. Biszkopt dzielimy na dwie części. Układamy warstwowo: biszkopt- krem- kokosowe ciasto- krem i na to biszkopt. Całość polewamy polewą czekoladową. Pod polewę możemy rozsmarować bardzo cienko jakieś kwaskowe powidła, wtedy całość smakuje wyśmienicie. Smacznego RAFAELLO: Składniki: ciasto: 6 jajek 1 szkl cukru 4 lyzki oleju 1 szkl maki 1 budyn smietankowy 1 lyzeczka proszku do pieczenia krem: 3 szkl mleka 3/4 szkl cukru 1 kostka margaryny Kasi 1 szkl maki pszennej aromat smietankowy masa kokosowa: 20 dag wiorek kokosowych 2 lyzki cukru 2 lyzki masla 1/2 olejku smietankowego Wykonanie: ciasto: 6 jajek 1 szkl cukru 4 lyzki oleju 1 szkl maki 1 budyn smietankowy 1 lyzeczka proszku do pieczenia krem: 3 szkl mleka 3/4 szkl cukru 1 kostka margaryny Kasi 1 szkl maki pszennej aromat smietankowy masa kokosowa: 20 dag wiorek kokosowych 2 lyzki cukru 2 lyzki masla 1/2 olejku smietankowego Wykonanie:zaczynamy od biszkoptu. oddzielamy bialka od zoltek, ubijamy bialka z cukrem na sztywno, po kolei dodajemy zoltka, nastepnie olej, i make wymieszana z budyniem i proszkiem do pieczenia. pieczemy okolo 30 min, ( ma miec kolor jak biszkopt-zlociutki). teraz krem. 1,5 szkl mleka trzeba zagotowac z cukrem w reszcie mleka rozprowadzic make (bedzie geste), wlac to do mleka i szybko rozmieszac (powstanie budyn) , krotko zagotowac, pozostawic do ostudzenia. miekka margaryne wyrobic z olejkiem mikserem, porcjami dodawac budyn i wyrabiac. upieczone ciasto przekroic na dwa placki, wiekszy czescia kremu posmarowac dolny placek, polozyc na niego drugi i na ten wysmarowac reszte kremu. skladniki do masy kokosowej przesmazyc razem, lekko zrumienic, gdy wystygnie wysypac na krem i docisc rekoma. no teraz mozna wreszcie kroic i jesc. +zdj w załączniku :)

Dodaj swoją odpowiedź