Wypisz koszty stałe i zmienne jakie ponosi przedsiębiorca prowadząc firmę gastronomiczną . ( po 5 przykładów )

Wypisz koszty stałe i zmienne jakie ponosi przedsiębiorca prowadząc firmę gastronomiczną . ( po 5 przykładów )
Odpowiedź

Do stałych można zaliczyć, np.: - koszt wynajmu pomieszczeń, w których znajduje się firma, - stałe wynagrodzenia pracowników, - stałe ubezpieczenie samochodu (OC, AC), - koszt amortyzacji środków trwałych, - koszt, np. ochrony, monitoringu obiektu. Zmienne: - rachunki za prąd, wodę, telefon - koszt zakupu paliwa do samochodów dostawczych, - koszt zakupu składników potrzebnych do wykonania dań, - nieprzewidziane koszty, np. naprawa sprzętu elektronicznego - kuchenki itp, - płacony podatek dochodowy, uzależniony od dochodu.

Dodaj swoją odpowiedź