Białka inaczej proteiny -stanowią główny budulec naszego ciała.Są zbudowane z aminokwasów.Białka dzielimy na egzogenne i endogenne wytwarzane w naszym ciele a egzogenne musimy przyjąć z pokarmem . najlepsze źródła białka to mięso ,jajka ,produkty mleczne (nabiał) rośliny strączkowe (groch,fasola,soczewica,soja) . pokarm roślinny jest niepełno wartościowy bo nie zawiera wszystkich potrzebnych aminokwasów.pokarm zwierzęcy jest pełnowartościowy bo zawiera wszystkie aminokwasy. Cukry (węglowodany)-pełni funkcje energetyczną .podstawowy cukier prosty wykorzystywany jest do wytwarzania energii w komórkach to glukoza.Cząsteczki glukozy tworzą cukry złożone np. skrobię czy błonnik.najlepsze źródło cukrów to chleb makaron ryż ziemniaki kukurydza,warzywa i owoce. Tłuszcze (lipidy) to magazyn energii.tłuszcze zbudowane są z glicerolu oraz kwasów tłuszczowych.Budują błony komórkowe . źródłem tłuszczów są : Tłuszcze zwierzęce (smalec,masło,ser tłuste mięso) Tłuszcze roślinne(margaryna,oliwa z oliwek) Witaminy regulują procesy zachodzące w naszych komórkach. Są substancjami niewymagającymi trawienia.Witaminy dzielimy na wa rodzaje : Rozpuszczalne w tłuszczach to A,D,E,K i Rozpuszczalne w wozie to B,C,H,PP Sole mineralne to budulec i regulacja procesów zachodzących w komórkach.dzielimy je na dwa rodzaje Makroelementy to fosfor,wapń,magnez i Mikroelementy to żelazo , jod,fluor. Woda-stanowi około 65% masy naszego ciała. MYŚLĘ ,ŻE POMOGŁAM XD
Scharakteryzuj wymienione składniki pokarmowe:
a) białka
b) cukry (węglowodany)
c) tłuszcze (lipidy)
d) witaminy
e) sole mineralne
f) woda
Proszę dam naj
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź