Włochy są krajem górzystym – z wyjątkiem Niziny Padańskiej w północnej części kraju – na północy sięgającym Alp, a na południu Morza Śródziemnego. Do Włoch należą Sycylia, Sardynia, Elba oraz około 70 mniejszych wysp. Na terenie Włoch znajdują się dwa niezależne państwa: Państwo Watykańskie w Rzymie i Republika San Marino. Dwuizbowy parlament składa się z senatu (Senato della Repubblica) oraz z izby deputowanych (Camera dei Deputati). Wybory odbywają się co pięć lat. Najważniejsze sektory gospodarki krajowej to turystyka, moda, przemysł maszynowy, chemia, produkcja samochodów i żywność. W północnych regionach Włoch dochód na osobę należy do najwyższych w Europie. Półwysep Apeniński stanowił niegdyś samo serce rozległego Imperium Rzymskiego, którego imponujące dziedzictwo obecne jest w archeologii, kulturze i literaturze. To także tutaj światło dzienne ujrzały średniowieczny humanizm i renesans. Europejską myśli polityczną, filozofię i sztukę kształtowały takie umysły, jak Niccolò Machiavelli, Dante Alighieri, Leonardo da Vinci oraz Galileusz. Lista włoskich artystów jest bardzo długa i znajdują się na niej między innymi Giotto, Botticelli, Leonardo da Vinci, Michał Anioł, Tintoretto i Caravaggio. Z kraju tego pochodzą również sławni na całym świecie kompozytorzy oper, Giuseppe Verdi i Giacomo Puccini, a także reżyser filmowy Federico Fellini. Kuchnia włoska należy do najbardziej wyrafinowanych w Europie i jest bardzo różnorodna: łączy w sobie pikantne smaki Neapolu i Kalabrii, dania liguryjskie z dodatkiem pesto oraz sery i risotto charakterystyczne dla Alp Włoskich.
Włochy to piękne państwo położone w Europie Południowej, na Półwyspie Apenińskim.Należy do ośmiu najbardziej uprzemysłowionych i bogatych państw świata.Jest członkiem wielu organizacji. Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej popularnych kuchni europejskich wraz z kuchnią francuską.Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocami morza.Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna Włochy to bardzo ciekawe państwo, które ma niesamowitą różnorodność potraw.Moim zdaniem to piękne miasto i bogato ozdobne w swe potrawy.