Zupa z krewetek na ostro 1 łyżka oleju3 łyżki imbiru (najlepiej świeżego)mała cebula, posiekanalitr bulionułyżeczka łagodnej paprykimała główka kapusty pekińskiej, drobno posiekana0,5 kg krewetek (rozmrożonych)2 łyżki sosu rybnego1/2 szklanki soku z limonki lub cytrynyłyżka posiekanej kolendry Ta wspaniała zupa zastąpi z powodzeniem tradycyjny, ostry barszcz czerwony, a jej przygotowanie jest chyba prostsze, niż zabawa z buraczkami. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, podsmaż cebulę z imbirem, a następnie wlej bulion, dodaj paprykę i zagotuj. Wrzuć kapustę i gotuj kilka minut na małym ogniu. Następnie dodaj krewetki, i sok z cytryny i gotuj tylo chwilę, krewetki powinny zmięknąć po kilku minutach. Wtedy zupa jest gotowa, na talerzu posyp tylko kolendrą. Gulasz pieczarkowo-pomidorowy To pożywna zupa, której smak na pewno będzie zaskoczeniem dla gości na bożonarodzeniowym śniadaniu. Dodatkowo, jest bardzo prosty w przygotowaniu. średnia cebulałyżka olejucztery ząbki czosnku, zmiażdżoneduża puszka pomidorów rozdrobnionych, w sosie własnymkilogram małych pieczarek, jeśli większe, pokrojone na połówki lub ćwiartkiszklanka bulionu200 ml gęstej śmietanyłyżeczka octu winnegoświeża bazyliabułka paryska lub inna, masło Posiekaną cebulę podsmaż w garnku z grubym dnem na odrobinie oleju. Dodaj czosnek i pomidory, duś kilkanaście minut. W międzyczasie podsmaż pieczarki, nie soląc ich i nie dodając pieprzu. Do pomidorów dodaj następnie bulion i śmietanę, zagotu i wrzuć pieczarki. Dopraw solą, pieprzem i octem. Gotowe! Na talerzu udekoruj listkami bazylii. Podawaj z pieczywem. Ryba z szynką parneńską cztery filety z pstrąga lub flądrycztery plastry szynki parneńskiej1/2 kg ziemniaków pokrojonych w kostkękilka czarnych oliwekpół świeżej bułki, pokruszonejsok wyciśnięty z jednej cytrynyząbek czosnkunatka pietruszkisól, pieprz, oliwa z oliwekW naczyniu żaroodpornym wymieszaj oliwę, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu. W powstałym sosie dokładnie zanurz ryby, odstaw całość na kilka godzin. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, odlej z naczynia sos i obłóż każdy filet plastrem szynki. Ziemniaki z łyżką natki wymieszaj z połową odlanego sosu i ułóż w naczyniu obok ryby. Posyp pokrojonymi w plastry oliwkami, zalej resztą zalewy, posyp pokruszoną bułką. Piecz około pół godziny. Smacznego! Łosoś w occie balsamicznym cztery filety lub dzwonka z łososiaszklanka octu balsamicznegooliwa z oliwekłyżeczka soku z cytrynysól, pieprz - szczyptaNatrzyj rybę solą i pieprzem i w żaroodpornym naczyniu piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez kwadrans. Ocet wlej do rondelka i gotuj około 10 minut na małym ogniu, aż połowa odparuje. Zdejmij z ognia ocet, wymieszaj z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Skrop rybę sosem - smacznego! Pstrąg w kaparach cztery filety z pstrągacztery łyżki margarynyłyżka przepłukanych kaparówłyżka soku z cytrynysól, pieprz, oliwa z oliwekW naczyniu wymieszaj margarynę, sok z cytryny i kapary. Rybę natrzyj oliwą, solą i pieprzem, smaż kilka minut na silnie rozgrzanym oleju skórą w dół. Na chwilę odwróć na drugą stronę. Po zdjęciu z patelni polej sosem, podawaj od razu. Polędwica w sosie chrzanowym kilogram polędwicy wołowejkilogram ziemniaków pokrojonych w małą kostkę1/2 kg marchewki pokrojonej w małe plasterkiśredni seler pokrojony w cienkie słupkidwie średnie cebule pokrojone w krążkisuszony majerneknatka pietruszki200 ml kwaśnej śmietanydwie łyżki chrzanułyżka białego octu winnegoszczypta cukru, soli, pieprzuoliwa z oliwekDo rozgrzanego piekarnika (220 stopni) włóż naczynie z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Po kilku minutach wyjmij je i wrzuć do środka ziemniaki, seler, marchewkę, cebulę, posyp łyżeczką majeranku, wymieszaj dobrze i na kolejne 10 minut włóż do piekarnika. Polędwicę obsyp solą i pieprzem i połóż na warzywach. Zmniejsz trochę temperaturę i trzymaj w piekarniku około godziny, od czasu do czasu odwracając mięso. Po wyjęciu, przykryj pokrywką lub folią aluminiową i odczekaj kilkanaście minut, zanim zaczniesz kroić mięso. W tym czasie przygotuj sos: wymieszaj śmietanę z chrzanem, octem, cukrem i solą. Mięso pokrój i ułóż na półmisku, udekoruj warzywami i natką. Podawaj z sosem w sosjerce. Kurczak w sosie z białego wina 1/2 kg bekonu w plastrach1,5 kg kurczaka (możesz kupić piersi, udka, lub całego kurczaka i podzielić go na porcje)300 ml białego wina wytrawnego20 dkg cebulicztery marchewkidwa selery naciowe1/4 kg małych pieczarek pokrojonych w ćwiartkiszklanka rosołu lub bulionu10 dkg zielonego groszku (może być mrożony)łyżka natkidwie łyżki masłałyżka mąkisólliście lauroweBekon podsmaż na patelni a następnie osusz z tłuszczu, na przykład na ręczniku kuchennym. Podmaż także porcje kurczaka, aż każda część będzie brązowa z obu stron. Do garnka z grubym dnem lub dużej patelni wlej wino i zagotuj, cały czas mieszając. Gdy połowa wina wyparuje, dodaj cebulkę i dwa liście laurowe, marchew, seler, pieczarki, bekon i kawałki kurczaka, posyp pieprzem. Duś przez około pół godziny, na kilka minut przed końce,m dodaj tylko groszek i pietruszkę. W międzyczasie wymieszaj masło z mąką i delikatnie dodaj do sosu. Gotowe! Szynka grillowana w sosie cytrynowo-czosnkowym Cztery kotlety z szynki (może być także pierś, karkówka, schab)1/4 szklanki oliwy z oliwekpół szklanki natkidwa ząbki czosnku, obrane i zmiażdżonedwie łyżki soku z cytrynyłyżeczka oregano1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki (ze słoiczka)sól, pieprz - szczyptaPatelnię grillową rozgrzej mocno, mięso natrzyj oliwą z oliwek i opiecz z każdej strony. Zdejmij z ognia, przykryj pokrywką lub folią aluminiową na kilka minut. Pozostałą olwę wymieszaj w naczyniu z natką, czosnkiem, papryką, sokiem z cytryny i oregano, najlepiej mikserem lub blenderem. Dodaj sól i pieprz, na półmisku polej mięso powstałym sosem - gotowe! Karkówka tradycyjna na zimno 1/2 kg karkówki bez kości, w jednym kawałkudwie cebule poksiekane w krążkicztery marchewki pokrojone w plasterki10 dkg pieczarek pokrojonych w ćwiartkijeden korzeń pietruszki, jeden mały seler - pokrojone w paskisól, pieprz, papryka ostra i słodkaoliwa z oliwekpięć ząbków czosnku pokrojonych w małe słupki (wielkości zapałek)majeranekMięso delikatnie nakłój nożem i wetknij w dziurki czosnek. Natrzyj całość oliwą z oliwek i dużą ilością majeranku. Na dużej patelni rozgrzej mocno oliwę z oliwek, na sekundę nasyp łyżeczkę papryki i od razu wrzuć mięso. Smaż karkówkę w całości na dużym ogniu z każdej strony, aż z wierzchu stwardnieje i zbrązowieje. Mięso wraz ze wszystkim, co pozostało na patelni, przełóż do naczynia żaroodpornego, z boku ułóż pieczarki, marchewkę, seler, cebulę i pietruszkę. Piecz około półtorej godziny, nie przewracając mięsa. Po ostudzeniu, pokrój w grube plastry lub podawaj w całości na półmisku, aby goście samodzielnie mogli odkroić kawałki. Smacznego! Kokosanki białka z czterech jajekosiem łyżek cukrułyżeczka olejku waniliowegotrzy łyżki mąki pszennejdwie szklanki wiórków kokosowychcztery łyżki margarynypół łyżeczki soliUbij białka, cukier i olejek waniliowy na pianę. Dodaj przesianą przez sitko mąkę, wymieszaj, dodaj wiórki kokosowe. Powoli ubijaj, wlewając roztopioną margarynę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blaszce ułóż papier do pieczenia. Z powstałej masy nabieraj po dużej łyżce i wlewaj na blachę. Drewnianą łyżką uformuj krążki. Wstaw do piekarnika na około 15 minut, aż ciastko nabierze złotego koloru.
tu masz pierniczki i możesz tam znaleźć więcej dań