Najnowsze osiągnięcia techniki pozwalają na stosowanie konserwacji za pomocą promieniowania lub ultradźwięków. Można też usuwać z produktów składniki sprzyjające rozwojowi mikroorganizmów. Zwykle stosuje się metody skojarzone, czyli konserwuje się żywność na kilka sposobów jednocześnie. Promieniowanie nadfioletowe - bakteriobójcze właściwości promieniowania nadfioletowego są znane od dawna. Od niepamiętnych czasów światło słoneczne (którego część widma, niedostrzegalna dla oka, przypada na te promienie) jest wykorzystywane do celów dezynfekcyjnych i leczniczych. Promieniowanie jonizujące - możliwości wykorzystania promieniowania jonizującego do utrwalania żywności datują się od lat trzydziestych, a ich podstawą była dostrzeżona przez Roentgena zdolność głębokiego przenikania przez niezbyt gęste ośrodki materialne wykrytych przez niego w 1895 r. promieni X oraz stwierdzane w dalszych licznych badaniach niszczące działanie tego promieniowania w stosunku do organizmów żywych.Tradycyjne metody konserwacji żywności: a)fizyczne - wykorzystujące zarówno niskie temperatury (chłodzenie i zamrażanie) jak i wysokie (pasteryzacja, suszenie, sterylizacja i tyndalizacja) b)fizykochemiczne czyli wędzenie. c)chemiczne m.in. marynowanie,peklowanie, cukrzenie, solenie.biologiczne czyli kwaszenie.
Napisz notatke na temat sposobow konserwowania zywnosci . na tera :) DAJE NAJ .
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź