Napisz notatke na temat sposobow konserwowania zywnosci . na tera :) DAJE NAJ .

Napisz notatke na temat sposobow konserwowania zywnosci . na tera :) DAJE NAJ .
Odpowiedź

      Najnowsze osiągnięcia techniki pozwalają na stosowanie konserwacji za pomocą promieniowania lub ultradźwięków. Można też usuwać z produktów składniki sprzyjające rozwojowi mikroorganizmów.         Zwykle stosuje się metody skojarzone, czyli konserwuje się żywność na kilka sposobów jednocześnie.          Promieniowanie nadfioletowe - bakteriobójcze właściwości promieniowania nadfioletowego są znane od dawna. Od niepamiętnych czasów światło słoneczne (którego część widma, niedostrzegalna dla oka, przypada na te promienie) jest wykorzystywane do celów dezynfekcyjnych i leczniczych.                  Promieniowanie jonizujące - możliwości wykorzystania promieniowania jonizującego do utrwalania żywności datują się od lat trzydziestych, a ich podstawą była dostrzeżona przez Roentgena zdolność głębokiego przenikania przez niezbyt gęste ośrodki materialne wykrytych przez niego w 1895 r. promieni X oraz stwierdzane w dalszych licznych badaniach niszczące działanie tego promieniowania w stosunku do organizmów żywych.Tradycyjne metody konserwacji żywności:  a)fizyczne - wykorzystujące zarówno niskie temperatury (chłodzenie i zamrażanie) jak i wysokie (pasteryzacja, suszenie, sterylizacja i tyndalizacja)  b)fizykochemiczne czyli wędzenie. c)chemiczne m.in. marynowanie,peklowanie, cukrzenie, solenie.biologiczne czyli kwaszenie.

Dodaj swoją odpowiedź