1.Gdzie i pod wpływem jakich enzymów trawione są: białka,cukry i tłuszcze? 2.jaka cecha budowy jelita cienkiego umożliwia sprawne wchłanianie pokarmu?

1.Gdzie i pod wpływem jakich enzymów trawione są: białka,cukry i tłuszcze? 2.jaka cecha budowy jelita cienkiego umożliwia sprawne wchłanianie pokarmu?
Odpowiedź

1. Białka: trzustka( trypsyna chymotrypsyna) cukry( węglowodany): jama ustna(amylaza ślinowa), trzustka( amylaza trzustkowa),  tłuszcze : żołądek(lipaza żołądkowa), trzustka(lipaza trzustkowa), jelito cienkie czcze( lipaza jelitowa) 2. Sprawne wchłanianie końcowych produktów trawienia składników pokarmowych odbywa się za pomocą dużej powierzchni dzięki pofałdowaniu błony śluzowej jelit,  istnieniu kosmków jelitowych oraz istnieniu mikrokosmków.

Dodaj swoją odpowiedź