Dajcie mi jakieś informacje o niemieckich ciasteczkach! (obojętnie jaki rodzaj) i żeby nie był tylko sam przepis! na za chwilę, robimy projekt... ;/ dam naj!

Dajcie mi jakieś informacje o niemieckich ciasteczkach! (obojętnie jaki rodzaj) i żeby nie był tylko sam przepis! na za chwilę, robimy projekt... ;/ dam naj!
Odpowiedź

Zimtsterne - niemieckie ciasteczka swiateczne Składniki na około 40 ciastek: 300 g zmielonych migdałów 100 g cukru pudru 2 białka 50 g mąki pszennej 2 łyżeczki cynamonu Glazura bezowa: białko szczypta soli 200 g cukru pudru 1 - 2 łyżki mleka W naczyniu wymieszać suche składniki na ciasto. Dodać białka i zagniatać aż do uformowania klejącego ciasta (można mikserem). Owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na przynajmniej 1 godzinę. Przygotować bezową glazurę: ubić na sztywno białko ze szczyptą soli. Ubijając cały czas dosypywać cukier, stopniowo. Glazura powinna mieć odpowiednią gęstość, kremową konsystencję, by nie była zbyt sztywna i by nie spływała z ciastka. W tym celu dodać 1 - 2 łyżki mleka, wymieszać. Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki ciasto i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii (można podsypać cukrem pudrem). Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 1 cm. Używając foremki w kształcie gwiazdki wycinać ciasteczka i układać na blaszce. Za pomocą pędzelka na każdej gwiazdce rozprowadzić bezową glazurę. Piec ok. 10 - 12 min. w temperaturze 170 stopni (uważając, by beza nie nabrała brązowego koloru). Wyciągnąć ciastka z piekarnika i wystudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Licze na naj.

Dodaj swoją odpowiedź