Produkty bogate w poszczególne składniki mineralne. - wapń: mleko i jego przetwory, fasola, soja, migdały. - fosfor: słonecznik, migdały, kasza gryczana, mięsa (suche kiełbasy, szynki) oraz żywności wysoko przetworzonej pełniąc w nich formę konserwantu. - magnez: pestki słonecznika, dyni, orzechów laskowych i pistacjowych; migdały; kakao i gorzka czekolada; warzywa strączkowe. - potas: suszone jabłka, śliwki, morele; kasze; pomidor; kakao/czekolada; fasola; natka pietruszki; mleko; ziemniaki; brokuły; mięso kurczaka. - żelazo: wątroba, fasole, szpinak, ciecierzyca, makrela, natka pietruszki, brokuł, brukselka. - jod: ryby morskie, skorupiaki, truskawki, borówki, fasola (biała i szparagowa), ziemniaki. - fluor: herbata, ryby, fasola, ziemniaki, chleb żytni. - cynk: owoce morza (ośmiornice, małże, krewetki), jagnięcina, gorzka czekolada, łosoś, migdały, czosnek.
zad.2 s.13
Poszukaj w dostępnych źródłach i napisz po kilka nazw produktów spożywczych, w których znajduje się szczególnie dużo następujących składników mineralnych:
wapń:
fosfor:
magnez:
potas:
żelazo:
jod:
fluor:
cynk:
PILNE !
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź