muszę na technikę zrobić prace o jedzeniu "rybie". przepis i wogóle  rybach. POMÓŻCIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

muszę na technikę zrobić prace o jedzeniu "rybie". przepis i wogóle  rybach. POMÓŻCIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedź

PIECZONY ŁOSOŚ W KOPERKU Składniki: 30 g świeżego koperku, posiekanego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 cytryna, wyciśnięta 2-3 ząbki czosnku, rozgniecione 1 łyżeczka mielonej kolendry sól i pieprz do smaku 1 kg filetu z łososia Sposób przygotowania: 1.W miseczce wymieszać koperek z oliwą, miodem, sokiem z cytryny, kolendrą, czosnkiem, solą i pieprzem. 2.Łososia opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na folii spożywczej skórą do dołu, pokryć równomiernie marynatą, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. 3.Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. 4.Z łososia zdjąć folię i ułożyć w brytfannie skórą do dołu. Piec przez 12-15 minut. Mam nadzieję że się przyda :) liczę na naj :))))

500 g filetów rybnych (np. dorsz, karp, szczupak, flądra, sandacz)1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowegosok z 1/2 cytryny1 marchew1 cebula1 por1 pietruszka1/2 selera1 puszka pomidorów w kawałkach1 ząbek czosnku1 łyżeczka bazylii1 łyżeczka posiekanej natki pietruszkisól i pieprz do smaku3 łyżki startego żółtego sera (opcjonalnie)Sposób przygotowaniaPrzygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.20min. Filety rybne opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć na talerzu i skropić sokiem z cytryny, a następnie oprószyć pieprzem cytrynowym (z obydwu stron). Odstawić na co najmniej 1 godzinę.Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C (najlepiej włączyć termoobieg).Warzywa umyć, obrać, pokroić w talarki lub w słupki. Przełożyć do garnka, dolać kilka łyżek wody i poddusić pod przykryciem na małym ogniu (ok. 10 min.). Dodać pomidory w puszce i dusić całość bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i bazylię. Pod koniec gotowania dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem.Na dnie półmiska żaroodpornego ułożyć warstwę z połowy uduszonych w sosie warzyw. Na to ułożyć filety rybne, a następnie przykryć je warstwą z reszty warzyw. Można też posypać po wierzchu serem żółtym. Zapiekać przez 35 minut. Jeśli posypaliśmy zapiekankę po wierzchu serem, lepiej ją przykryć i odkryć tylko na ostatnie 10 minut pieczenia.

Dodaj swoją odpowiedź