WYSTĘPOWANIE WITAMIN W PRODUKTACH I ICH ROLA W ORGANIZMIE WITAMINA A -RETINOL I KAROTEN-występuje :tran ,wątroba ,nerki ,kapusta ,pomidory ,masło, śmietana ,sery,liście buraka ,rzepy ,szczaw ,rzeżucha ,marchewka ,pietruszka, szpinak, dynia, jarzębina.Rola w organizmie:warunkuje prawidłowy stan nabłonków skóry,błon śluzowych oraz prawidłowy stan widzenia i proces wzrostu.Objawy niedoboru:ślepota,upośledzenia widzenia barw, suchość skóry i błon śluzowych spojówki oka WITAMINA D-KALCYFEROL-występuje :tran ,śledzie ,masło ,śmietana ,żółtko ,ryby morskie, sardynki, łosoś ,mięso ,jaja ,wątroba wieprzowa i wołowa.Rola w organizmie:warunkuje prawidłową gospodarkę wapniem i fosforem oraz prawidłową mineralizację kości. Niedobór powoduje rozmiękczenie kości, krzywicę. WITAMINA E-TOKOFEROL-występuje: sałata ,kiełki zbóż(pszenicy) ,warzywa zielone ,mięso, masło ,oleje roślinne. Rola w organizmie:warunkuje prawidłowy przebieg czynności rozrodczych,funkcjonowanie tkanki mięśniowej.Niedobór powoduje zmniejszona płodność albo całkowitą niepłodność ,zmiany w mięśniach i układzie nerwowym WITAMINA K-FILOCHINON-występuje:k alafior,szpinak,kapusta,marchew,ziemniaki,sałata,żółtko, wątroba, pomidory, truskawki. Rola w organizmie:niezbędna przy produkcji protrombiny w wątrobie(udział przy krzepnięciu krwi),utlenianie biologiczne.Niedobór:niekrzepliwość albo niedokrzepliwość krwi ,zmniejszenie wytrzymałości ścianek naczyń krwionośnych,wybroczyny krwawe WITAMINA B1-TIAMINA-występuje: drożdże piwne,mięso ,chleb pełnoziarnisty ,mąka,ziarno soi, kasza gryczana nie parzona,płatki owsiane, mleko w proszku ,groch, kalafior ,kasza jaglana.Rola:udział w przemianie węglowodanów ,warunkuje prawidłowy stan włókien nerwowych.Niedobór:brak łaknienia,nerwowość,łatwe męczenie,choroba beri-beri WITAMINA B2-RYBOFLAWINA-występowanie:mlek o,drożdże,wątroba,serce,sardynki,ryby,jaja,ser biały,twaróg,mąkażytnia pełnoziarnista, rzepa, ziarna soi.Rola : warunkuje prawidłowy przebieg produkcji utleniania i redukcji.Niedobór:zapalenie kącików ust,czerwienienie warg i języka,łojkot skóry ,światłowstręt WITAMINA B6-PIRODOKSYNA- występowanie: drożdże piwne ,suszone warzywa ,produkty zbożowe, ryby ,mięso, jaja, ziemniaki ,kapusta ,marchewka, ziarna fasoli, groch suchy.Rola:bierze udział w przemianie białkowej ,w procesach krwiotwórczych.Niedobór: łojkotowe zapalenie skóry,stany zapalne języka ,spojówek ,kącików ust ,pieczenie dłoni i stóp, zmiany w szpiku WITAMINA H-BIOTYNA-występuje : wątroba, drożdże, żółtko ,grzyby ,groch suszony,kalafior,szpinak,mleko.Rola:czynnik wzrostu,potrzebna w przemianie białkowej.Niedobór:łuszczenie się naskórka,zmiany łojkotowe skóry WITAMINA PP-NIACYNA-występowanie:pełnoziarniste przetwory zbożowe ,drożdże piwne ,mięso ,drób, szynka, ryby. Rola: składnik grupy czynnej enzymu biorącego udział w procesach oksydoredukcyjnych.Niedobór: drażliwość, osłabienie,brak łaknienia,pelagra WITAMINA B12-KOBALAMINA-występowanie :nerki,ryby,śledzie,mięsowołowe i baranie.Rola:warunkuje prawidłowy rozwój erytrocytów.Niedobór:niedokrwistość, zmiany zapalne języka WITAMINA C-KWAS ASKORBINOWY-występowanie:porzeczki,truskawki ,poziomki ,maliny, pomarańcze, cytryny,jagody, agrest,papryka,pomidory,kalarepa.Rola:czynna w procesach oksydoredukcyjnych,warunkuje syntezę włókien tkanki łącznej, jest czynnikiem odpornościowym i odtruwającym.Niedobór: opóźnione gojenia się ran,przekrwienie blizn, szybkie meczenie się.
Napisz 12 witamin i do każdej z nich napisz występowanie i zastosowanie.
Pilisss!
Daję naj !
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź